WP se dozvěděla o plánu USA na prolomení infrastruktury Ruska

Bývalý prezident USA Barack Obama schválil v roce 2016 rozmístění kybernetické zbraně v systémech ruské infrastruktury, píše list The Washington Post.

Novináři podnikli vlastní vyšetřování a zjistili, že tato zbraň je „digitálním ekvivalentem bomby” a může zaúčinkovat v případě kritického vyhrocení vztahů s Ruskem. Její nasazení mělo být schváleno osobně činným prezidentem.

Jeden z bývalých amerických úředníků sdělil listu, že tato zbraň dokáže porušit fungování strategicky důležitých ruských sítí. Technologie byla vyvinuta Národní bezpečnostní agenturou USA a může být použita na dálku.

List píše, že Obamova administrativa dlouhou dobu pátrala po odvetných opatřeních na údajný „ruský zásah” do vnitřních záležitostí USA v obavě, že jakékoliv sankce budou mít opačný účinek. Nechtěli také ovlivnit svými kroky výsledek předvolební kampaně a „zkalit” očekávané vítězství Clintonové.

Podle příspěvku ve Washington Post je tato kybernetická operace v raném stadiu, poněvadž její vývoj byl zpomalen po zvolení prezidentem USA Donalda Trumpa. Úředníci se tehdy soustředili na přípravu opatření, jež by zabránila Trumpovi zrušit iniciativy svého předchůdce.

V americkém Kongresu probíhá několik nezávislých vyšetřování údajného ruského zásahu do průběhu voleb prezidenta USA, v kterých zvítězil Donald Trump. Analogické vyšetřování koná také FBI.

Rusko nejednou tato obvinění vyvrátilo a tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov je označil za „absolutně nepodložená.”

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru