Božská bylinka pro lidi: Přírodní antibiotikum, krevní čistič a antioxidant

V dnešní době je nutno různé nemoci řešit co možná nejdříve. Ve chvíli, kdy se u vás objeví nějaká ta nemoc, pravděpodobně jako většina lidí sáhnete po lécích.

Ty jsou spolehlivé, účinkují velmi rychle a to v danou chvíli potřebujete. Jenže mohou mít řadu negativních účinků, které vaše tělo spíše potrápí. Vyplatí se vám to za tu krátkodobou úlevu?

Poznejte bazalku blíže

Tak jako ji znáte vy, znají ji lidé už od nepaměti. Stejně tak jako i jiné bylinky, které používali na léčbu různých zdravotních obtíží, jako například k léčbě astmatu, cukrovky, ledvinových kamenů, impotence, alergií, neplodnosti a podobně.

První zmínka o bazalce se datuje do období starověkých Řeků, Egypťanů, Římanů a lidí z Indie, tedy před více než 2000 lety. Věděli jste například, že existuje až 60 odrůd bazalky? Ty se mezi sebou liší především vůní, vzhledem a chutí.

Bazalka je velmi aromatická rostlina s oválnými a povětšinou zelenými listy.

Vhodná léčba

Výběr vhodného léku je velmi důležitý, avšak pokud je to jen trochu možné, pak můžete sáhnout po přírodních prostředcích. Lidé využívají všechny druhy bylinek, které pomáhají léčit nejrůznější zdravotní problémy. A právě jednu skvělou bylinku, jak jste již zjistili, jedná se o bazalku, která pomáhá léčit mnoho zdravotních problémů, vám nyní přinášíme.

5 předností a využití bazalky

#1 Výkonný antioxidant

Jednou z hlavních výhod bazalky je schopnost pomoci bojovat proti volným radikálům. Pomáhá také při ochraně struktury DNA a buněk. Bazalka obsahuje dva důležité flavonoidní antioxidanty, známé jako orientin a viceninare, které pomáhají chránit bílé krvinky. Ty jsou zodpovědné za imunitní funkce, stejně jako buněčné struktury, kde je uložena DNA.

Dalším silným antioxidantem, který se nachází v bazalce, je beta-karoten, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Zabraňuje oxidaci cholesterolu a chrání srdce a cévy. Beta-karoten je také vynikající pro prevenci různých onemocnění, mezi které patří:

  • astma
  • osteoartritida
  • a revmatoidní artritida,

jež jsou obvykle výsledkem volných radikálů.

#2 Chrání srdce a cévy

Bazalka může pomoci svalům, které řídí funkci cév, aby se kontrahovaly, uvolňovaly a podporovaly zdravý krevní tlak.

Výhody bazalky zahrnují také schopnost pomáhat předcházet nebezpečné agregaci trombocytů, spojující krevní destičky, které mohou tvořit sraženinu uvnitř tepen a způsobit zástavu srdce.

Extrakt z bazalky pomáhá také snižovat zánět v cévách.

#3 Přírodní antibiotikum

Další výhodou esenciálních olejů z bazalky je ochrana proti škodlivému růstu bakterií. Ve studiích je dokonce dokázáno, že bazální extrakt je užitečný při inhibici rezistentních kmenů bakterií, které neodpovídají léčbě antibiotiky.

#4 Bojuje se stresem

Studie ukazují, že bazalka má silný potenciál působit jako přírodní adaptogen, tedy rostlinný přípravek, který pomáhá tělu přizpůsobit se stresu a normalizovat škodlivé účinky stresorů na tělesné procesy. Vědci studovali antistresové účinky čerstvých listů bazalky podávaných experimentálním subjektům. Ty byly vystaveny prostředí s vysokým stresem; zjistily významné zlepšení hladin oxidativního stresu po použití bazalky.

#5 Bazalka v kuchyni

Bazalka je používána v kuchyních celého světa díky své unikátní chuti. Vždy je dobré ji přidávat na konec vaření, aby se zachovala její chuť. Pokud je to jen trochu možné, vždy používejte čerstvou bazalku.

Abychom vás trochu inspirovali, přinášíme nějaké tipy, jak s ní v kuchyni naložit.

Ovocný salát s bazalkou

Udělejte si bezkonkurenční ovocný salát z vodního melounu, jahod, borůvek. Přidejte citrónovou šťávu a nasekanou hrst lístků bazalky, která svým aromatem všechny chutě nádherně doladí.

Bazalkový sorbet

K teplému počasí neodmyslitelně patří zmrzlina nebo ledový sorbet. Připravte si neodolatelný jahodovo-bazalkový dezert a uchvaťte své přátele jeho neotřelou chutí.

Budete potřebovat: 3 šálky jahod nebo jahodového džusu, ½ šálku cukru, hrst lístků bazalky, 1 šálek vody a šťávu z jednoho citrónu.

Všechny ingredience dejte do mixéru a důkladně rozmixujte. Nalijte do plastové misky a alespoň na 2 hodiny dejte do mrazáku. Během té doby směs promíchávejte vidličkou, aby vznikl sorbet.

Bazalkové máslo

Po bazalkovém máslu se u vašeho stolu jen zapráší. Je výborné namazané na tmavém pečivu a jen zlehka posolené, nebo je můžete použít na brambory, do bramborové kaše nebo na pečenou rybu.

Budete potřebovat: 125 g másla, hrst čerstvé bazalky, sůl a pepř.

Máslo nechte změknout při pokojové teplotě, lístky bazalky nakrájejte na jemno a v míse utřete s máslem, solí a pepřem. Ochucené máslo dejte do plastové nádoby nebo z něj vytvořte kuličky a zabalte je do potravinářské fólie. Dejte ztuhnout do lednice a pak už si na téhle dobrotě jen pochutnávejte.
Bazalkové smoothie

Lahodné, krémové smoothie v jarní zelené barvě si hravě připravíte během několika minut.
Budete potřebovat: 1 kiwi, 1 banán, ½ šálku šťávy z růžového grepu, hrst čerstvé bazalky a pár kostek ledu.

Všechny ingredience nalijte do mixéru a rozmixujte dohladka. Nalijte do vychlazené sklenice a ozdobte lístky bazalky.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: AM)

Přejít nahoru