Hádejte, komu spadla do klína luxusní vila za 12 milionů?

V některých západoevropských zemích jsou i dlouhé měsíce od začátku migrační krize ubytováni uprchlíci v provizorních prostorech. Ovšem Velká Británie je mnohem štědřejší. Jedna syrská rodina zde dostala k dipozici luxusní vilu, na kterou si běžný Brit nenašetří za celý svůj život.

Ačkoli je Velká Británie kritizována za svůj údajně příkrý přístup k uprchlíkům, realita bude poněkud jiná. Radní v přístavním městečku Rye se rozhodli předat rodině syrských uprchlíků klíče od nemovitosti, kterou realitní makléři oceňují na 400 000 liber (cca 12 milionů korun). Dům stojí v jedné z nejžádanějších lokalit mimo Londýn a nabízí hned sedm prostorných pokojů. Rozhodnutí radních se okamžitě stalo terčem kritiky místních obyvatel.

Obyvatelům malebného městečka vadí zejména skutečnost, že syrští uprchlíci fakticky „předběhli“ více než tisíc lidí ze sociálně slabých poměrů, kteří čekají dlouhé měsíce i léta na přidělení bytu. Zařízený dům byl dle informací deníku Express dva roky prázdný a radní se jej rozhodli využít až teprve, když šlo o uprchlíky. Kontroverzní krok značně rozdělil jinak poklidné městečko, kde žije asi deset tisíc obyvatel.

„Rozhodnutí radních považuji za děsivé. Měli by tam ubytovat rodinu se třemi či čtyřmi dětmi či válečné veterány,“ cituje deník jednoho z místních. Objekt byl v minulosti využíván jako ubytování pro mladé lidi, ale nyní jej pronajímatel svěřil do rukou místní rady a ta jej zařadila do vládního projektu na pomoc pro válečné uprchlíky ze Sýrie. Kritici tohoto kroku vnímají rozhodnutí úřadu jako jasný důkaz upřednostňování cizinců před vlastním obyvatelstvem.

Tvrdí to například stínová ministryně vnitra za UKIP Jane Collinsová. „Velká Británie vždy pomáhala skutečným uprchlíkům a měla by to dělat i nadále. Zároveň by ale naše země měla vždy upřednostňovat ty, kteří se zde narodili, platí daně a přispívají do systému. Je to také otázka spravedlnosti. Většina lidí v této zemi může jenom snít o domě se sedmi pokoji,“ dodala Collinsová.

Přidělení domu se sedmi pokoji je na poměry britského sociálního systému skutečně nezvyklé. Ani žadatelé o byt obvykle ve svých nárocích nemíří tak vysoko. Z více než tisíce žádosti v Rye chce 158 lidí dům se třemi ložnicemi, 31 jich hledá dům se čtyřmi ložnicemi, 6 by rádo bydlelo v domě s pěti ložnicemi a jedna rodina by potřebovala dům se šesti ložnicemi. Britská vláda se zavázala do roku 2020 přijmout 20 000 uprchlíků. Doposud do země přišlo více než 7000 Syřanů.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru