Neuvěřitelné: Tyto věci se můžete naučit i během spánku

Když jdete večer spát, dejte si knihu pod polštář. Když se ráno probudíte, budete si pamatovat její obsah.

Ok, pravděpodobně nebudete uvolnění. Ale neztrácejte naději: Ukazuje se, že existuje několik věcí, které se můžete naučit – nebo zlepšit vaše pochopení – zatímco si zdřímnete.

Většina z nich závisí od jedné věci – od zvuku. Zde jsou některé dovednosti, které si můžete zdokonalit.

1. Cizí slova

V nedávném experimentu vědci zkusili naučit rodilých Němců holandštinu tím, že jim pustili základy slovní zásoby. Pak je požádali, aby šli spát.

Vědci hráli jedné skupině zvuk některých základních slov během toho, kdy spali. Druhé skupině Němců nic nehráli.

Později, když je vědci zkoušeli z těchto slov, skupina, které pouštěli zvuky, byla schopna lépe poznat a přeložit tato slova. Aby se vědci ujistili, že tato zjištění se vztahují na spánek, vyzkoušeli další pokus.

Jiná skupina Němců poslouchala stejná slova, ale přitom dělala jiné aktivity v bdělém stavu, jako je chůze.

Tato skupina později nebyla schopna zopakovat stejně dobře vyslyšena slova jako skupina, která spala.

2. Hudební dovednosti

V jiné studii vědci učili skupinu lidí hrát určité melodie na kytaru pomocí techniky převzaté z videohry Guitar Hero. Pak si všichni dobrovolníci měli pospat. Když se probudili, měli zahrát naučené melodie.

Jedné skupině během spánku hráli stejnou melodii, kterou se právě naučili. Druhé skupině nehráli nic.

Dobrovolníci, kterým během spánku hráli stejnou melodii (i když si na to nepamatovali), zahráli melodii mnohem lépe než ti, kteří melodii během spánku neslyšeli.

3. Kam jste si něco položili

Ve studii z roku 2013 vědci zkoumali 60 dospělých, kteří umístili virtuální objekt v určitém místě na obrazovce počítače. Když si vybrali místo, na které umístili daný objekt, pustili jim specifickou melodii.

Pak vědci udělali dva experimenty, při kterých si měli účastníci pospat po dobu 1,5 hodiny. Při prvním zdřímnutí účastníci spali jako obvykle, kdy neslyšeli žádné zvuky.

Když usnuli podruhé, pustili jim melodii, v níž poslouchali, kam umístili daný objekt (ale nikdo neslyšel, kam daný objekt umístili).

Není divu, že po každém zdřímnutí, vzpomínky lidí vybledly. Ale jejich vzpomínky vybledly méně, když byli vystaveni melodií, ve které poslouchali, kam umístili daný objekt.

Je zajímavé, že jejich vzpomínky byly zřetelnější, když jim řekli, že virtuální objekt měl vyšší hodnotu.

4. Jak si chránit mimořádné vzpomínky

Vědci se domnívají, že náš mozek využívá speciální označovací systém, který odděluje vážně vzpomínky od těch méně důležitých. Ty mozek označí za „důležité“ a pošle je přímo do naší dlouhodobé paměti, zatímco méně důležité vzpomínky vypustí pryč.

Ale vědci si myslí, že existuje způsob, jak využít tento systém v náš prospěch.

V nedávné studii zjistili, že lidé, kteří si vyslechli zvuk spojený s jejich pamětí, byli více schopni si ho udržet v paměti.

Vědci nejdříve zkoumali skupinu dobrovolníků, kteří umístili ikony na obrazovku počítače na určitém místě. Počítač byl naprogramován tak, aby hrál specifický zvuk, když umisťovali každý objekt.

Při umístění ikony kočky slyšeli mňoukání, při umístění ikony zvonku slyšeli vyzváněcí tón. Pak nechali účastníky pospat.

Zatímco první skupina účastníků spala, vědci jim hráli zvuky spojené s jednotlivými ikonami. Druhá skupina nic neslyšela.

Lidé, kteří slyšeli během spánku zvuky, si lépe vybavili všechny objekty. Jeden zvuk v nich dokázal vyvolat více vzpomínek.

Co se děje, když spíme, že je to tak dobré pro naše mozky?

Činnost našeho mozku se přes noc zpomaluje, přičemž někteří z nás tráví více času ve speciální fázi zvané SWS fáze než ostatní.

Vědci se domnívají, že v průběhu SWS fáze se některé naše krátkodobé vzpomínky ukládají do dlouhodobé paměti v naší prefrontální mozkové kůře.

Během některých experimentů, při kterých byli vědci schopni studovat mozkovou činnost u spících dobrovolníků, bylo zjištěno, že ti, kteří byli v noci vystaveni zvuku (ať už to byly německé slova hrány během první části, nebo kytarové melodie hrané během druhé části studie) měli tendenci trávit více času ve fázi hlubokého spánku (SWS).

Jinými slovy, čím více informací dostaneme v průběhu SWS spánkové fáze, tím více jsme schopni získat nové dovednosti a uchovat si důležité vzpomínky.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: AM)

Přejít nahoru