Uprchlíci

OSN přiznává: 70% lidí přicházejících do Evropy jsou ekonomičtí migranti

To, čo mnohí ľudia tvrdili už dávno a za čo boli označovaní ako extrémisti, teraz potvrdzuje aj Organizácia spojených národov (OSN). Až 70% ľudí, ktorí sa z Afriky a Blízkeho východu valia do Európy sú ekonomickí imigranti a nie utečenci, ako to tvrdia ľavicoví aktivisti.

Úrad vysokého komisára pre utečencov (UNHCR) oznámil, že sedem z desiatich ľudí, ktorí do Európy mieria cez Stredozemné more, nie sú skutoční utečenci, ale ekonomickí migranti. Skutočnú ochranu z nich teda potrebuje len menšina.

UNHCR ďalej varuje, že pašovanie ľudí a migračná vlna sú opäť na vzostupe. Od začiatku tohto roka napríklad do Talianska z Líbye priplávalo 84 830 ľudí. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to predstavuje nárast o 19 percent. Cesty cez more často organizujú bezohľadní pašeráci na vratkých lodiach, a preto tento rok už zomrelo 2108 migrantov. Informoval o tom portál Eurodenník.

Svoju vinu nesú aj niektoré mimovládne organizácie, ktoré pod rúškom pomoci de facto taktiež pašujú imigrantov z blízkosti pobrežia Líbye do Talianska, ktoré má momentálne z toho vyplyvajúce obrovské problémy.

Za túto migračnú vlnu si môžu západné krajiny aj sami keďže v roku 2011 sa podieľali spolu s USA na zvrhnutí vtedajšieho vodcu Líbye Muammara Kaddáfího. Po jeho zavraždení nastalo v tejto severoafrickej krajine bezprávie a rôzne teroristické bandy navzájom proti sebe bojujú. Nastal obrovský chaos, a preto sa imigranti cez Líbyu ľahko dostávajú do Európy.

Z viacerých zdrojov bolo potvrdené, že v súčasnej dobe v Líbyi čaká na príležitosť dostať sa do Európy viac ako jeden milión migrantov. Tieto informácie potvrdil aj osobitný vyslanec UNHCR pre centrálne Stredozemie Vincent Cochetel, ktorý priznal, že v migračnej vlne prúdiacej do Európy nie je zaznamenávané žiadne spomalenie.

“Nie je reálne si myslieť, že by Taliansko túto situáciu zvládlo,” povedal Cochetel. “Nie je to udržateľné. Je potrebné, aby Taliansku pomohli ostatné krajiny a prebrali svoj podiel zodpovednosti.”

UNHCR v tejto súvislosti varuje pred demografickými zmenami a nárastom obchodovania s ľuďmi a ich sexuálnym zneužívaním. Stále častejšie sa obeťami organizovaných gangov stávajú najmä nigérijske a kamerunské ženy. Taliansko, Francúzsko a Nemecko už na pomoc problémom migrácie prisľúbili navýšiť finančnú pomoc určenú Líbyi.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru