Použijte toto koření a vyrobte si pytlíček proti klíšťatům

Léto je v plném proudu a mnozí vyrážíte na procházky přírodou, nebo jen tak relaxujete na svých zahradách.

Víte dobře, že klíšťata se vyskytují téměř všude. Objevili jsme pro vás tento recept, který vás jich zbaví. Jedná se o starý starý recept od jednoho hajného a funguje na 100 %. Ochrání vás nejen před klíšťaty, ale rovněž před komáry a ovády.

Návod na výrobu pytlíčku proti klíšťatům

1/ Do ponožky, nebo nějakého sáčku z bavlny, dejte půl sáčku fenyklu

2/Ponožku zavažte provázkem, nebo tkaničkou

3/ Párkrát (2-3x) mírně rozdrťte paličkou na maso, aby se uvolnilo více aroma

4/ poté odstřihněte a noste v kapse. Nebo když se opalujete, mějte jednoduše při sobě. Lidé si pytlíček obyčejně strkají do kapsy nebo do ponožky ke kotníku.

Ochrání i vaše domácí miláčky

Tento pytlíček můžete strčit oblečku pro psy nebo kočky a funguje i u nich. Není dobré jim to dávat na obojek, je to pro ně příliš aromatické a zároveň rušivé.

Proč fenykl funguje?

Klíšťata specifická vůně fenyklu odpuzuje a vy tak budete mít jistotu, že zrovna vás si drobný predátor nevybere za svou kořist a případně vás nenakazí ani jednou z vážných chorob jakou je borelioza nebo encefalitidy, které může přenášet.

Ostatní bylinky proti klíšťatům

Další klíšťatům nevonící bylinky jsou i citronela, pelyněk, meduňka, bazalka, ale i hvozdík karafiát a vratič. Uspějete i se silicemi vřesu, cypřišku nebo rojovníku bahenního.

Další tipy na přírodní odpuzovače klíšťat

  • Ocet svařený s rozmarýnem
    Nejčastěji používaný domácí recept; 1 litr vody přivedete k varu, odstavíte ze sporáku a přidáte sáček sušeného nebo hrst čerstvého rozmarýnu, pod poklicí necháte vychladnout, a potom přefiltrujete. Pak vlijete lžíci vinného octa a promícháte. Uložíte do lednice v uzavřené láhvi a před procházkou aplikujete z rozprašovače. Stejným způsobe mmůžete použít levanduli, tymián nebo čajovník.
  • Tinktura z vratiče obecného
    Hrst květů vratiče a tři posekané stroužky česneku přelijte 100 ml lihu a nechte týden louhovat. Pak sceďte, přelijte do rozprašovače a tímto přípravkem si postříkejte nohavice, rukávy a boty při cestě do lesa.
  • Citrusy
    Do vařicí vody přidejte několik oloupaných a nakrájených citronů, pomerančů, limet nebo grepů, vařte na mírném ohni asi hodinu, a poté vyjměte ovoce. Skladujte v lednici.
  • Hřebíček
    Do skleničky Alpy s obsahem 200 ml naložte 30 ks hřebíčku a nechte louhovat alespoň 24 hodin, dokud roztok nezhnědne, poté nalijte do rozprašovače.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: AM)

Přejít nahoru