Stačí tato jedna přísada do kávy a zapomenete na problémy s ledvinami

Kardamon (nasprávně kardamon, lat. Eletteria cardamomum) zná každý a to díky jeho chuti. Toto koření má čestné místo v našich kuchyních a receptech, do kterých se přidává, každým dnem více a více.

Šálek kávy s kardamomem rozechvěje chuťové buňky i těm nejnáročnějším labužníkům, nejen kvůli chuti, ale i pro její užitek.

Ukázalo se, že pokud přidáte trochu kardamomu do ranní kávy, můžete si vyléčit ledviny a zbavit se zažívacích potíží. Navíc získá káva skvělou chuť.

Léčivé vlastnosti tohoto koření jsou známé odpradávna z daleké Indie a Číny. Už tehdy věděli, že s tímto kořením se dají vyléčit téměř všechny nemoci.

Vlastnosti kardamomu

#1 Pročistí tělo

Je známý pro své blahodárné účinky při léčbě a prevenci onemocnění ledvin a močového měchýře. Pravidelnou konzumací se snižuje krevní tlak a odstraňuje vápník z ledvin.

#2 Zlepšuje trávení

Káva s kardamomem pomáhá při trávení. Tajemství spočívá v tom, že kardamom zvyšuje průtok žluči, což zlepšuje trávení a zároveň uvolňuje křeče. Kromě toho odstraňuje nadýmání a pocit plynatosti.

#3 Bojuje s anémií

Železo, mangan, měď a další užitečné vitamíny pomáhají kardamomu léčit takové příznaky anémie, jakou je například vyčerpanost. Výživné látky koření zvyšují hladinu červených krvinek a metabolismus buněk.

#4 Antiseptikum

Během mnoha let se v Indii používal kardamom k léčbě zánětlivých procesů v ústní dutině. Navíc postačí jen pár kousků zrníček a o svěžest vašeho dechu se již nemusíte starat.

#5 Zvyšuje imunitu

Příznivé účinky má i na váš imunitní systém, zmírňuje nespavost a deprese a zvyšuje celkovou kondici těla.

#6 Chrání kůži

Pokud si přidáte kardamom do kávy, čaje nebo jen do teplé vody, udržíte si vaši pokožku svěží, zdravou a ochráníte ji před předčasným stárnutím. To vše díky antioxidačním vlastnostem tohoto koření.

#7 Regeneruje vlasy

Můžete ho použít i při péči o vaši korunu krásy. Pravidelným oplachováním vlasů s kardamomem zajistíte, že vaše vlasy budou zdravé a hedvábně lesklé.

Toto je jen několik možností jak využít kardamom. Kromě toho vám v kombinaci s kávou nebo čajem dokáže dodat energii na celý den!

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: AM)

Přejít nahoru