Times: Východní Evropa si stěžuje na „potravinový rasismus“!

Východoevropské země jsou rozhořčeny: stále více se ukazuje, že výrobky západních značek, prodávaných na jejich území, se odlišují kvalitou od západních verzí – a k to horšímu, napsaly The Times.

Podle deníku již premiér Slovenska pohrozil Bruselu „bojkotem“ potravin, pokud nebudou přijata příslušná opatření.

Východoevropské státy vyhrožují Evropské unii „blokádou“ zboží v důsledku „potravinbového rasismu“, napsaly The Times. Podle britského vydání, právě tak naývají ve východní Evropě dodávky produktů západních značek, které jsou horší, pokud jde o kvalitu, než západních verze.

Jak je uvedeno v materiálu, premiér Slovenska Robert Fico během nedávné tiskové konference upozornil na skutečnost, že rybí tyčinky Iglo ve slovenských obchodech mají ve svém složení 58% ryb a jedno balení váží 300 gramů, zatímco v Rakousku je obsah rybího masa 65% a hmotnost – 300 gramů, a to vše za stejnou cenu za kus. Fico také citoval příklad aviváží Lenor: podle něj objem standardní láhev je v Rakousku 990 ml, zatímco na Slovensku – 930 ml.

Slovenský premiér slíbil, že obrátí se na vůdce Maďarska, České republiky a Polska s bojkotem výrobků západní Evropy v případě, že Evropská komise nepřijme žádná opatření. „Potřebujeme se chránit, nemůžeme něco takového připustit,“ citují Fica Timesy. „Pouze chceme, aby lidé na Slovensku měli přístup k potravinám stejné kvality, jako z lidé na Západě.“

Pojem „potravinový rasismus“ se poprvé objevil v polském internetovém vydání listu Gazeta Prawna, popisujícící regionální charakteristiky produktů jako například Nutella nebo Sprite. Rozdíly byly zjištěné během několika měsíců: například dánský Tulip Food Company musely omlouvat obsah uzenin v jeho výrobcích – ukázalo se, že v České republice v tomto produktu této společnosti spolu s vepřovým masem bylo obsaženo také kuřecí, zatímco v Německu nikoliv. Zástupci Tulip Food tvrdili, že výrobky se liší od země k země, s přihlédnutím k ‚chuťovým preferencím, poptávce na trhu a cenou´“.

Další „nestálý produkt“ je limonáda Sprite: Je-li v Německu slazena pouze s cukrem, pak v České republice je také přidána fruktóza a glukóza, stejně jako umělá sladidla aspartam a acesulfam. The Coca-Cola Company, která je výrobcem Sprite, tvrdí, že sladidla jsou přidávána, aby uspokojila místní spotřebitele, a zdůraznil, že český Sprite je podobný španělské aa americké verzi.

Nicméně, taková tvrzení některé politiky neuspokojují. „My neříkáme, že společnosti nemohou přizpůsobit výrobky podle požadavků spotřebitelů,“ řekla členka Parlamentu České republiky Olga Sehnalová. „Mluvíme o rozdílu v kvalitě, která se týká obsahu hlavních složek.“

Přesto Evropská komise předběžně odmítla jakéhokoli opatření, upozornil článek. Jeden z jejích představitelů řekl: „Dokud budou výrobky v souladu s právními normami Evropské unie, a neuvádí spotřebitele v omyl pokud jde o hlavní charakteristiky těchto výrobků, zákony, které neumožní firmám vyrábět širokou škálu produktů v závislosti na trhu, nebudou.“

Jinými slovy, bude podle Evropské komise (odvolávající se na právo vyrábět různorodost výrobků, zatímco se ve střední a východní Evropě poukazuje na rozdílnost kvality a gramáže tétož výrobku – což je značný rozdíl) přetrvávat „potravinový rasismus a postižené země se spíše stávají ziskovým odbytištěm nekvalitního odpadu západních firem.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru