AC se pustil do Washington Postu: Nebezpeční, rusofobní pokrytci!

Americký deník Washington Post zveřejnil článek, který označuje Rusko za „nepřátelskou moc“ a vnucuje čtenářům rusofobii, kterou je posedlý Washington, píše American conservative.

Podle novinářů WP se Rusko hlásí k hodnotám, které jsou „neslučitelné s americkými“. „Sféry vlivu jsou nade vše, korupce bez transparentnosti a represe nad demokracií,“ přesvědčují čtenáře autoři nedávného článku z titulní strany WP.

Nicméně komentátor AC poukazuje na to, že podpora sférám vlivu je zcela „americká“.„Když východní Němci, Maďaři, Češi a Poláci protestovali proti komunistickým režimům, žádný americký prezident nezasahoval,“ připomíná autor materiálu. Sféry vlivu si rozdělili se Sovětským svazem všichni prezidenti od Trumana počínaje a George W. Bushem konče,” poukazuje.

Kdy se podpora sfér vlivu stala neamerickou?

Pokud jde o „transparentnost“, a obvinění z korupce – to vše se týká „našeho člověka“ na Ukrajině – Petro Porošenka, konstatuje suše American conservative.

Kritici mydlí Moskvu za takzvané „represe“, ale Washington ignoruje porušování „amerických hodnot“ ze strany vlád v zemích, jako je Čína, Turecko, Egypt a Filipíny, uvedla publikace. Byli spojenci Spojených států z období studené války jako irácký šáh a generál Augusto Pinochet z Chile demokraty? Zapomněli jsme na naši nedávnou historii?

Takže v roce 2012 byl přijat Magnitského zákon, pojmenovaný podle ruského právníka, který zemřel ve vězení v roce 2009. Dokument zaváděl sankce proti desítkám Rusů. A v poslední době ve vězeňské nemocnici v Číně zemřel na rakovinu jater nositel Nobelovy ceny Liu Siaobo, který byl odsouzen k 11 letům ve vězení „za podporu demokracie“, připomíná autor.

„Bude Magnitského zákonem postižena Čína? Bez šance. Máme příliš velkou obchodní výměnu. Kongres bude dělat to, co mu jde nejlépe – v podstatě nic. Přesto náš hrdinný Senát hlasoval pro nové sankce proti Rusku,“ ironicky poznamenal autor.

Podle komentátora AC došlo po rozpadu Sovětského svazu v Rusku padla marxisticko-leniská doktrína a došlo k epochálním změnám. „Přesto nepřátelství vůči Rusku a nenávist k Putinovi překračují to, co si někteří z nás pamatují z nejhorších dnů studené války,“ upozornil American conservative.

Podle něj je Moskva obviněna z imperiálních ambicí, ale Estonsko, které by Rusko mohlo „spolknout na posezení“, je již 25 let svobodný a nezávislý stát. Říká se, že Rusko vpadlo do Gruzie, ale ve skutečnosti to Gruzie vpadla do oddělující se Jižní Osetie, napadla a zabila příslušníky ruských mírových jednotek, poukázal komentátor. Moskvu obbviňují za to, že si vrátila Krym, ale to se stalo až poté, co v důsledku Washingtonem podpořeného převratu v Kyjevě byla svržena legitimně zvolená vláda.

A Spojené státy? Zavlekli jsme se do půl tuctů „barevných revolucí“ a v Kapitolu denně zní výkřiky o „změně režimu“!

Komentátor AC přittom poukázal, že spolupráce s Ruskem je zásadní pro mír světa, svobodu pobaltských států, ukončení syrské občanské války, klid v Perském zálivu a řešení severokorejské krize.

„V případě, že Spojené státy půjdou s Ruskem do války, které se pečlivě vyhýbali všichni američtí prezidenti v době studené války, vytvoří nepřátelé Ruska stejný kruh pekla, jako idiotští váleční jestřábi roku 1914,“ dodal autor.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru