NATO

Cvičení NATO „Trident Juncture“ se zúčastní více než 35 tisíc vojáků!

Více než 35 tisíc vojáků se zúčastní cvičení NATO „Trident Juncture roku 2018,“ řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

„Mluvíme o velkém množství, asi 35.000 vojáků, ale konečné číslo je ještě třeba vyřešit, protože se ještě dozvíme více informací o tom, kolik zemí pošle vojáky,“ řekl Stoltenberg řekl novinářům.

Tato cvičení se budou konat na podzim roku 2018 v Norsku. Trident Juncture se poprvé konal v Portugalsku v říjnu a listopadu 2015, ve Španělsku a Itálii jehož se zúčastnilo asi 36 tisíc lidí z více než 30 zemí.

Zároveň sdělil, že Rusko informovalo země NATO o počtech vojáků a množství vojenské techniky na zářijovém cvičení běloruské a ruské armády „Západ-2017“. Podle NATO sice toto cvičení neohrožuje žádnou zemi aliance, nicméně si zároveň činitelé neodpustili vyslovit podezření, že Rusko neuvedlo skutečný počet vojáků.

Rusko-běloruské cvičení „Západ – 2017 vyvolává záchvaty hysterie v pobaltských republikách a v Polsku, které tvrdí, že se snadno může změnit na okupační akci. Rusko to ostře odmítá a poukazuje na obranný charakter manévrů, o čemž je NATO dobře informováno.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru