Vztahy Berlína a Ankary už nemohou být horší: Nový zákaz Němcům!

Turecko zakázalo německým poslancům naplánovanou na 17. července návštěvu vojenské základny NATO v Konya, kde se nachází německý kontingent, sdělil časopis Der Spiegel

Podle Spiegelu o zrušení návštěvy poslanců výboru pro obranu Bundestagu informovalo v pátek německé ministerstvo zahraničí.

Odmítnutí přišlo v podobě nóty, v němž se uvádí, že vztahy mezi Tureckem a Německem jsou nyní tak napjaté, že návštěva poslanců je nežádoucí.

Vztahy mezi Německem a Tureckem, oběma členskými zeměmi NATO, se postupně zhoršovaly od migrační krize, následované pokusem o vojenský puč v Turecku. Německo bylo a je ostrým kritikem vlády prezidenta Erdogana a jeho činnost považuje za postupnou změnu demokratických pořádků na autoritářský režim. A velmi chladně se postavilo k ambicím Ankary vstoupit do Evropské unie.

Turecko naopak obvinilo německé orgány z fašismu – kvůli zákazu tureckým činitelů vystupovat před tureckou diasporou v Německu v souvislosti se změnami ústavy. Stejně tak podrážděně reagovalo na německé rozhodnutí udělit azyl tureckým důstojnkům. A opakovaně odmítlo návštěvu německých poslanců na letecké základně NATO v Incirliku. Vláda Merkelové následně rozhodla, že z této základny přemístí letectvo, které se účastní koaličního boje proti IS, do Jordánska.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru