Agentura pro obranné zpravodajství: Jak nebezpečná je ruská armáda?

Agentura pro obranné zpravodajství (DIA) vydala nové hodnocení ruské vojenské síly. Agentura dospěla k závěru, že moderní ruská armáda sice staví na sovětském dědictví, ale modernizovala své schopnosti pro současnost.

“Ruská armáda je vybudována na vojenské doktríně, struktuře a schopnostech bývalého Sovětského svazu a přestože je stále závislá na mnoha starších sovětských platformách, Rusové zmodernizovali svou vojenskou strategii, doktrínu a taktiku, včetně použití „nových“ kyberzbraní, “uvádí zpráva DIA.

V letech od kolapsu Sovětského svazu v roce 1991 ruská armáda atrofovala do bledého stínu svého kdysi mocného sovětského nositele. Zatímco Sovětský svaz se vzdal prvního použití jaderných zbraní, nové Rusko se spoléhá na tyto zbraně, aby vyrovnaly jeho konvenční slabost. Rusko se však snaží omezit svou závislost na jaderných zbraních, protože obnovuje i své konvenční síly s moderními přesně řízenými střelami.

“Jedna z největších ruských slabostí od rozpuštění bývalého Sovětského svazu byla nutnost spoléhat se na jaderné síly, aby odrazilo agresi, což vedlo i k prohlášení o možnosti použít jaderné zbraně k prvnímu úderu,” uvádí zpráva DIA.

“Rusko modernizuje své konvenční síly spolu s modernizací jaderných sil, aby vytvořilo vyváženější armádu. Moskva prosazuje vývoj konvenčních zbraní s přesně řízenými střelami, což je kritická mezera v inventáři ruské armády a nedávno je testovala v Sýrii a ukázala tak schopnost ovládnout bojiště i nejadernými zbraněmi,” pokračuje zpráva.

Z dlouhodobějšího hlediska, pokud se analýza DIA ukáže být správná, má Rusko našlápnuto k tomu, aby se opět stalo velmocí, tak jako v dobách Sovětského Svazu.

“Touha Ruska stát se vedoucí silou v multipolárním světě a znovu získat status „velmoci”, kterou mělo v carském období a v posledních letech Sovětského svazu, vyžaduje vojenskou sílu schopnou odradit agresi, bojovat s řadou konfliktů od místních krizí až po jaderné války, mít silnou a dostatečně velkou armádu, která by v případě potřeby mohla zasahovat do konfliktů po celém světě, “píše se ve zprávě.

“I přes zpomalení ekonomického růstu, které bude mít vliv na časové plány ruské, Rusko rychle buduje moderní armádu.”

“Dlouhodobým cílem Moskvy je vybudovat armádu připravenou vést řadu konfliktů od místní války, přes regionální konflikty až po strategický konflikt, který by mohl vyústit k masivní jaderné výměně,” upozorňuje zpráva DIA.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru