Dodávky amerického uhlí Ukrajině nebudou zadarmo, ani levné!

Cena amerického uhlí pro Ukrajinu by mohla dosáhnout asi 110 až 130 dolarů za tunu. Uvedl to v rozhovoru pro TASS Group analytik Andrej Ševčišin ze společnosti Forex Club.

Znalec uvedl s odvoláním na údaje z Mezinárodní energetické agentury, že roční produkce uhlí ve Spojených státech činila 2,1 milionu tun, s touto úrovní produkce je obtížné pokrýt potřeby Kyjeva. „Část uhlí jde na spotřebu USA, takže pokud jde o dodávky na Ukrajinu, bylo by obtížné dosáhnout 2 milionů tun na vývoz. USA by musely mít stimul ke zvýšení produkce,“ řekl analytik. A tím stimulem amerických uhelných společností patrně nebude ušlechtilé gesto pomoci spřátelené Ukrajině.

Takže uhlí dodávané ze Spojených států sice považuje Petro Porošenko za úžasné vítězství, ale bude to patrně nejdražší uhlí dodané na ukrajinský trh. V současné době soukromé ukrajinské společnosti nakupují uhlí z Jižní Afriky za 97 dolarů za tunu. Podle odborníků před začátkem blokády Donbasu, se ceny uhlí dodávané z Doněcké a Luhanské lidové republiky pohybovaly na 70 až 80 dolarech za tunu (mimochodem DLR a LLR ozámily svoji připravenost dále Ukrajině uhlí dodávat – pozn. red.).

Americký prezident Donald Trump řekl 29. června, že Ukrajina oznámila Spojeným státům, že potřebuje, „miliony tun uhlí přímo a okamžitě“.

Ministr energetiky a uhelného průmyslu Ukrajiny Igor Nasalik hlášen v květnu tohoto roku, ukrajinská strana hodlá zahájit import uhlí ze Spojených států a Kazachstánu. Podle něj Spojené státy údajně dal předběžný souhlas s dodávkou 300-350 tisíc tun za měsíc, což by činilo 3,5 až 4 miliony tun ročně.

Podle poradce ministra energetiky a uhelného průmyslu Maxima Biljavského, první dodávka uhlí 120 tisíc tun z USA se očekává v srpnu. Objemy dodávek mohou být revidovány směrem vzhůru po návštěvě amerických úředníků Ukrajiny. Jednání jsou naplánovány na srpen.

Je přitom pozoruhodné, že Ukrajina, jedna z nejchudších zemí Evropy, která závisí na zahraničních půjčkách, vede své hospodářství jakýmsi „koucourkovským“ způsobem, kdy si ale politická gesta oligarchů odskáčou spotřebitelé. Například nekupuje ruský plyn, ale takzvaný reverzní plyn od zemí EU, které ho ale kupují od Ruska. Ovšem za vyšší cenu. Nyní Ukrajina blokuje Donbas, aby zjistila, že tak blokuje uhlí z Donbasu, aby ho začala nakupovat ve Spojených státech. Ovšem za vyšší cenu. Laik se diví, odborníci žasnou.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru