Dovolila lidem, aby s ní 6 hodin dělali, co chtějí, toto však nečekala!

Srbka Marina Abramović byla a je celosvětově uznávanou umělkyní. Dnes už sice má 70 let, ale v minulosti se proslavila svým jedinečným, šokujícím a pro mnohé až pobuřujícím působením na poli performance art a body art. Mezi její nejznámější performance patří například Lips of Thomas z roku 1975 či The Artist is Present z roku 2010. Její nepochybně nejkontroverznějším a nejvíce pobuřujícím byl však počin z roku 1974, který dostal název Rhythm 0.

Marina Abramović považovala Rhythm 0 za performance art, klidně ho však můžeme označit i za sociální experiment. Bohužel jeho výsledky nejsou ničím příjemným.

Experiment proběhl následovně. Marina vešla do místnosti, v níž byl stůl se 72 předměty. Mezi nimi byli například i růže, peříčko, hrozny či med, ale stejně se na stole nacházely i prezervativ, bič, skalpel, pistole a jeden náboj.

Kromě stolu s předměty a Mariny se v místnosti nacházely i lidé. Instrukce, kterou dostali, byla velmi jednoduchá. Po dobu 6 hodin mohli použít kterýkoli z předmětů a s Marinou mohli dělat, co jen chtěli. Jejím úkolem bylo být celých 6 hodin zcela pasivní a podřídit se všemu, co se lidé rozhodnou dělat. Co si myslíte, jak to všechno dopadlo?

Vše začalo zcela nevinně. Lidé Marinu hladili, jemně lechtali a krmili jídlem, které bylo na stole. Po pár minutách je však tato nevinnost přestala bavit a jak samotná umělkyně říká, následovalo více než 5 hodin skutečné hrůzy.

Marine nejprve lidé strhli všechno oblečení. Růži, která byla položena na stole se rozhodli použít na to, aby Marinu trny řezali. Následně použili skalpel, na více místech jí rozčázli pokožku a někteří z nich začali pít její krev.

Pokud si myslíte, že nic horšího od tohoto okamžiku se již nestalo bohužel jste na omylu. Jeden z příomných mužů si nasadil prezervativ a pokusil se do Mariny vniknout. Naštěstí ho jeden z dalších mužů zastavil. Následně někdo vložil do zbraně náboj, nabil ji, podal ji Marine a přikázal jí, aby si pistoli přiložila k hlavě.

Zajímavé však bylo i to, co se událo po uplynutí nekonečných 6 hodin. Marina totiž po uplynutí této doby “ožila”. Vstala a začala chodit mezi svými trýznitelů. Z očí jí tekly slzy – jako z fyzické, tak i psychické újmy. Na těle měla množství otevřených ran, z nichž jí tekla krev.

Co si myslíte, jak se zachovali lidé, kteří byli ještě před pár minutami hrdiny? Pokud byla Marina pasivní, vybili si na ní všechny své zvířecí pudy. Jakmile se mezi nimi však začala procházet a každému z nich se podívala do očí – utekli. Ano, čtete dobře. Lidé začali jeden po druhém z “místa činu” utíkat. Nedokázali totiž čelit tomu, co udělali.

Po jeho skončení se vyjádřila následovně: “Zjistila jsem, že pokud přenecháte lidem moc nad vámi, jsou vás schopni zabít. Pokusili se mě znásilnit, celou mě dořezali a nakonec mě chtěli i zabít. Po 6 hodinách, když jsem se mezi nimi začala přecházet, nikdo z nich se mi nedokázal podívat do očí. Byli zahanbeni. ”

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru