Kiska: Síla křesťanství se ukazuje právě mezi mladými lidmi

Mladí sú budúcnosťou našej krajiny. Akú máme mládež, tak bude vyzerať naša krajina za 20, 30 rokov. Tá energia, také to pozitívum, čo z nich sála, je úžasné. Povedal po príchode na Mariánsku svätú horu v Levoči prezident SR Andrej Kiska, ktorý sa na úvod stretol s mladými pútnikmi.

Tí podľa Kisku šíria dobro v krajine a ukazujú našu pozitívnu tvár. “Vyzval som ich, aby skutočne svojimi činmi a slovami ukazovali to dobro, čo je v nás, pretože práve ich, mladých, potrebujeme dnes veľmi počuť. Rastie nám extrémizmus, extrémisti často zneužívajú Boha na presadzovanie svojich myšlienok, ale tá sila kresťanstva sa ukazuje práve tu, medzi mladými, láskou, pochopením, odpúšťaním. Bol to pre mňa veľmi silný zážitok sa teraz s nimi stretnúť,” povedal Kiska.

Na Mariánsku púť do Levoče zavítal prezident SR prvýkrát. “Som veľmi rád, že som tu takto mohol prísť, ako prezident povzbudiť všetkých, ktorí sú tu, a som veľmi rád, že státisíce ľudí tu vždy prídu a čerpajú svoju energiu,” zdôraznil Kiska s tým, že v stretnutí a v rozhovoroch s Bohom človek nachádza svoj skutočný pokoj, povzbudenie a silu.

Prezident zároveň poukázal na to, že púť na Mariánsku horu sa koná už 770 rokov. “Ani počas komunizmu sa nezastavili státisíce pútnikov, ktorí tu chodili. Pokiaľ viem, jediný rok bol rok 1949, kedy sa púť nemohla uskutočniť, ale 770 rokov milióny ľudí tu prichádzajú načerpať silu a nádej Matky Božej,” dodal Kiska.

Za účasti tisícov pútnikov zo Slovenska i zahraničia, cirkevných predstaviteľov, ako aj zástupcov štátnej správy a samosprávy dnešnú slávnostnú odpustovú svätú omšu celebruje hlavný pápežský penitenciár, kardinál Mauro Piacenza.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru