Asad

Média se dozvěděla o souhlasu USA nechat Asada u moci

Bílý dům přijal vůči Sýrii novou strategii, která nepočítá s odstraněním prezidenta Sýrie Bašára Asada a předpokládá těsnější spolupráci s Ruskem, a to i ve vojenské oblasti, informují noviny Daily Beast s odkazem na zdroj v americké administrativě a kongresu.

Zdroj v administrativě potvrdil, že USA nebudou nic namítat proti Ruskem a jeho partnery navrženým „zónám bezpečnosti” v Sýrii a patrolování řady regionů země ruskými vojáky.

Podle novin se konkrétně jedná o Aleppo, které bylo osvobozeno od teroristů syrskou armádou za podpory Moskvy. Současně s tím se, jak píše Daily Beast, Spojené státy nechystají předávat syrské vládě části země, které osvobodili američtí spojenci od teroristů IS. Předpokládá se, že odpovědnost za kontrolu nad těmito oblastmi bude položena na formace, které jsou závislé na Washingtonu, například Syrské demokratické síly (SDF).

Materiál novin potvrzuje informaci, která se dříve objevila v médiích o soukromé besedě amerického ministra zahraničních věcí Rexe Tillersona s generálním tajemníkem OSN António Guterresem, kde Tillerson prohlásil, že osud syrského prezidenta Asada závisí na pozici Ruska.

Zmiňovalo se, že pozice Tillersona reflektuje přiznání politického vítězství, kterého dosáhla vláda Sýrie za podpory Moskvy a Teheránu během vojenského konfliktu v zemi, který trvá déle než šest let.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru