Násilná kriminalita ve Velké Británii prudce stoupá

Zločin v Anglicku a Walese zaznamenal svoj najväčší medziročný nárast v tomto desaťročí: násilné trestné činy narástli až o 18 percent.

Nové údaje z Úradu pre národné štatistiky (ONS) ukazujú, že záznamy o trestnej činnosti sa zvýšili o 10 percent. K navýšeniu došlo iba počas dvanástich mesiacov rokov 2015 až 2016. Odhalenie prišlo po tom, čo samostatné údaje ONS ukázali, že počet policajtov bol najnižší za viac ako 30 rokov – od roku 1985.

Vláda bagatelizovala tieto zistenia, ale pripustila, “že je potrebné riešiť vzostup násilných trestných činov”. Údaje ukazujú, že polícia zaznamenala za posledný rok takmer päť miliónov trestných činov – o 458 021 viac ako v predchádzajúcom roku.

V údajoch ONS sa počet násilných trestných činov proti občanom zvýšil o 18 percent na 175 060 trestných činov. Krádeže sa zvýšili o 7 percent, zaznamenalo sa 118 774 zločinov a trestné činy proti verejnému poriadku vyskočili o pozoruhodných 39 percent na 78 697.

V priebehu roka došlo k 723 vraždám. Avšak tento údaj zahŕňal 96 úmrtí počas katastrofy v Hillsborough pred 27 rokmi, ktoré boli po vyšetrovaní označené za vraždy. John Flatley, analytik kriminalistiky ONS, uviedol: “Najnovšie údaje ukazujú najväčší medziročný nárast trestných činov zaznamenaných políciou za desať rokov. Zatiaľ čo neustále zdokonaľovanie postupov vedenia záznamov zvyšuje tento objem, veríme, že skutočný nárast trestnej činnosti je tiež faktorom v mnohých kategóriách.”

“Niektoré zvýšenia, ktoré zaznamenala polícia, sú v malom objeme, ale veľmi škodlivé,” uviedol a poukázal na to, že samostatný prieskum kriminality pre Anglicko a Wales – ktorý sa zdá byť v rozpore s údajmi z polície a ukazuje pokles celkového zločinu – “nie je určený na meranie” trestných činov, ako je vražda.

Reagujúc na tieto čísla, Steve White, predseda policajnej federácie Anglicka a Walesu, sa pýta: “Čo viac potrebuje vláda na prebudenie? Vláda musí teraz začať investovať do podpory policajnej služby, aby mohla plniť svoju hlavnú zodpovednosť, ktorou je bezpečnosť občanov. Tieto čísla ukazujú, že sa to nestalo.”

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru