IS přemístil do Dajr az Zauru nástroje pro vytváření chemických látek

IS přemístil ze syrské Rakky do oblastí v provincii Dajr az Zaur dílny a vybavení na výrobu munice; s ohledem na vyjádření mezinárodní koalice o plné blokádě Rakky je možné hovořit dokonce o napomáhání ozbrojencům, prohlásila tisková mluvčí Maria Zacharovová na brífinku ruského ministerstva zahraničních věcí.

„IS přemísťuje z Rakky do oblastí pod jeho kontrolou v Dajr az Zauru dílny a vybavení na výrobu munice, a to i tu obsahujících chemické otravné látky. Do města na hranici s Irákem Abu-Kamal byly přivezeny komponenty chemických zbraní za doprovodu několika expertů — chemiků… Ti pracují na výrobě zásob bojových otravných látek,” prohlásila Zacharovová.

Také upozornila na to, že „s ohledem na opakovaná prohlášení takzvané antiisilovské koalice vedené Spojenými státy o tom, že oni zcela blokují město Rakka a cituji: „Zůstává jen kousek do jeho úplného obsazení,” vyvstává myšlenka o tom, že odvezení tak velké techniky fakticky pod nosem koaličních sil může svědčit minimálně o úmyslném nevidění faktů o tom, co se děje vůči ozbrojencům”.

„Maximálně je podle mého možné hovořit s velkou pravděpodobností dokonce o napomáhání ozbrojencům,” dodala tisková mluvčí ministerstva zahraničí.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru