Uprchlíci

Situace v Itálii se zhoršuje: Migranti si založili tábor v Ventimiglii

Skupine migrantov zabránila polícia prekročiť hranice do Francúzska, rozhodli sa teda založiť improvizovaní tábor pod nadjazdom kúsok od mesta Ventimiglia. Tento tábor sa však začal veľmi rýchlo rozrastať.

Obyvatelia tohto tábora majú zatiaľ k dispozícií len deky a kusy kartónu, začínajú sa však objavovať aj prvé improvizované ”obydlia.” Jeden z utečencov pre agentúru Ruptly povedal, že za plavbu cez Stredozemné more z Líbye do Talianska musel zaplatiť 3 000 dolárov obchodníkom s ľuďmi.

”Ak nezaplatíte, môžu vás zastreliť, alebo vám odrezať ruku alebo nohu. Môžu vám toho spraviť veľa,” zdôraznil utečenec, ktorého cituje server Rt.com.

Ešte na začiatku júna uzavreli úrady vo Ventimiglii veľký tábor na brehu rieky Roya. Kvôli uzavretiu tohto tábora sa takmer 500 migrantov s Blízkeho východu a Afriky vydalo do Francúzska. Na hraniciach ich však čakali taliansky policajti, ktorý ich rozohnali slzným plynom. Dôsledkom toho začínajú vznikať nové tábory. Situácia v Taliansku sa teda každým dňom zhoršuje. Priznal to aj vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi, ten v nedeľu zdôraznil, že Taliansko potrebuje viacej pomoci z EÚ.

”To čo sa deje pred našimi očami v Taliansku, je rozvíjajúca sa tragédia,” povedal Grandi a dodal, že Európa potrebuje “naliehavý distribučný systém” a rozšírenie legálnych kanálov pre prijímanie žiadateľov o azyl.

Do Talianska prišlo od začiatku tohto roku už približne 82 000 migrantov, a číslo stále narastá. Rím už dokonca pohrozil uzavretím svojich prístavov humanitárnym lodiam, ktoré privážajú migrantov zo Stredozemného mora, v snahe presmerovať tieto lode do iných prístavov.

”Taliansko odvádza svoju prácu, keď prijíma zachránených a poskytuje azyl ľudom, ktorí potrebujú ochranu. Táto činnosti musí pokračovať a musí byť zosilnená, avšak nemôže to byť zaležitosť len Talianska,” uzavrel Fillipo Grandi.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru