Útočník v letovisku Hurghada zabil nožem dvě ženy a zranil Češku

Šesť turistov rôznych národností utrpelo dnes v egyptskom letovisku Hurgada pri Červenom mori zranenia po tom, ako na nich v hoteli zaútočil muž ozbrojený nožom. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na egyptské ministerstvo vnútra. Útočník bol bezprostredne po incidente zatknutý.

Na základe prvotného vyšetrovania sa ukázalo, že muž prenikol do hotela plávaním z priľahlej pláže a následne zaútočil na turistov. Motív jeho konania nebol bezprostredne známy. Zranených previezli do miestnej nemocnice. Ministerstvo vnútra bezprostredne neposkytlo ďalšie informácie ani údaje o národnosti obetí.

Útok prišiel iba niekoľko hodín po tom, ako údajní islamistickí militanti zastrelili v meste Gíza piatich policajtov. Organizácia Islamský štát sa prihlásila k samovražednému bombovému útoku na vojenské stanovište na severovýchode Sinajského polostrova, pri ktorom 7. júla zahynulo najmenej 23 egyptských vojakov.

Dve ukrajinské ženy zahynuli, informuje o tom agentúra DPA. Ďalšie štyri ženy utrpeli zranenia – tri boli zo Srbska a jedna z Poľska, dopĺňa agentúra AP. Ministerstvo vnútra potvrdilo, že muž sa dostal do hotela plávaním z priľahlej pláže. Motív jeho konania nebol bezprostredne známy.

Pretrvávajú nejasnosti okolo totožnosti obetí útoku

O totožnosti obetí prichádzajú protichodné informácie. Ako informovalo internetové vydanie nemeckého denníka Bild s odvolaním sa na Muhammada Hamzáwího, predstaviteľa egyptských bezpečnostných zložiek v regióne Červeného mora, útočník pripravil o život dvoch občanov Nemecka. Medzi zranenými majú byť Česi a Arméni.

Ruské médiá informovali s odvolaním sa na konzulát krajiny v Egypte o jednej zranenej ruskej turistke. Egyptský rezort vnútra predtým podľa tlačovej agentúry DPA uviedol, že všetky obete útoku boli ženy a že medzi zranenými sú turistky rôznych národností.

Nožom ozbrojeného muža krátko po incidente zadržali. Egyptské ministerstvo vnútra potvrdilo, že útočník priplával na hotelovú pláž z neďalekej verejne dostupnej pláže. Motív jeho konania naďalej nie je známy.

Totožnosť obetí útoku je stále nejasná

Aj 36-ročná turistka z Česka je medzi zranenými. Ako vyplýva z informácií, ktoré priniesli Česká televízia a internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na veľvyslankyňu ČR v Egypte Veroniku Kuchyňovú Šmigolovú, občianka ČR je s ľahkým zranením na nohe hospitalizovaná v miestnej nemocnici a mieri za ňou český diplomat z Káhiry.

Ďalšími zranenými by mali byť turistky z Arménska, Ruska a Ukrajiny, aj keď sa pôvodne hovorilo o zranených Srbkách a Poľke. V metropolách Poľska, Srbska a Ukrajiny však oficiálne zdroje o poškodených krajanoch v Hurgade nevedia.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR nemá informácie, že by boli v egyptskej Hurgade napadnutí aj slovenskí turisti. Pre TASR to uviedol na margo dnešného útoku riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Igor Skoček.

“Slovenský zastupiteľský úrad v Káhire je v kontakte s miestnymi úradmi a políciou. Kontaktovali sme aj delegátov cestovných kancelárií v danej oblasti a podľa aktuálnych údajov v danom hoteli nie sú ubytovaní slovenskí občania,” uzavrel Skoček s tým, že vo formulári na stránke MZV sa k dnešnému dňu zaregistrovalo 1677 Slovákov dovolenkujúcich v Egypte.

Naďalej nie je jednoznačne potvrdená totožnosť dvoch žien, ktoré útočník ubodal na pláži jedného z miestnych hotelov. Pôvodné informácie hovorili o dvoch ukrajinských turistkách, egyptské bezpečnostné zdroje však neskôr zmienili, že obe zavraždené boli nemeckými občiankami.

Ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne, ktoré upozornilo na zvýšené riziko teroristických útokov a nebezpečenstvo únosov cudzincov v Egypte, nevylúčilo, že obete môžu pochádzať zo spolkovej republiky, avšak predbežne to ani nepotvrdilo.

Veľmi rôznorodé sú aj správy o samotnom priebehu útoku, respektíve útokov na plážach dvoch rozličných hotelov.

(KPa, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru