Vztahy Německa vůči Turecku jsou na hraně sankcí!

Napjaté vztahy mezi Tureckem a Německem ještě více zhoustly a jsou na hraně dosud nevyhlášených sankcí Berlína vůči Ankaře.

Opatření proti Turecku, které oznámil německý ministr zahraničí vzhledem k současné situaci jsou nezbytná a nepostradatelná, prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová.

Ve čtvrtek německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel řekl, že Německo přehodnotí hospodářskou politiku vůči Ankaře, úvěrové a investičních programy kvůli zatčení ochránců lidských práv v Turecku. Ministerstvo zahraničí rovněž zpřísnila doporučení cestovat do Turecka.

„Opatření, které představil ministr zahraničí představil proti Turecku s ohledem na situaci jsou nezbytná a nepostradatelná,“ citoval Merkelovou mluvčí německé vlády Steffen Seibert na Twitteru.

V úterý se soud v Turecku rozhodl uvěznit vedoucí tureckého zastoupení organizace Amnesty International Idil Eserovou a pět dalších ochránců lidských práv, mezi nimiž byl německý občan Peter Steudtner. Mluvčí německéhoe kabinetu Steffen Seibert sdělil, že vláda vyjadřuje solidaritu s německým aktivistou za lidská práva. Německý ministr zahraničí požadoval od Ankary jeho okamžitému propuštění, označil obvinění proti Steudtnerovi za absurdní, a pozval si tureckého velvyslance na koberec.

A navíc ministr zahraničí nevidí možnost pokračovat v jednání EU o celní unii s Tureckem: „Mohu otevřeně říci, že si nedokážu představit jednání o rozšíření celní unie, kdy jsou občané EU ve stejné době bez důvodu v Turecku zatýkáni,“ prohlásil Gabriel.

K podráždění Berlína lze přiřadit i obvinění německého reportéra novin Die Welt z údajné podpory terorismu. A v neposlední řadě atmosféra mezi oběma členskými státy NATO zhoustly poté, co německé úřady zakázaly tureckým činitelům vystupovat před tureckou diasporou v Německu na podporu ústavního referenda, a kdy následně turecké úřady opakovaně zakázaly vstup německým poslancům na dvě základny NATO v Turecku, kde působí němečtí vojáci.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru