povstání uprchlíků

Z Finska se „vypařily“ tisíce přistěhovalců, nemáte je doma?

Na konci června bylo v uprchlických centrech ve Finsku kolem 16.000 uprchlíků. Podle analýz zveřejněných státní televizí YLE rozhlas a televize, více než 5.000 lidé zmizelo z finských uprchlických center.

Uvádí se také, že každý třetí uprchlík získal ve Finsku právo na azyl.

Od ledna 2015 do července letošního roku prošlo finskými uprchlickými centry 40,9 tisíc. lidí. Téměř každý třetí člověk (11,8 tis.), získal právo pobytu. Asi 18.000 uprchlíků dostalo zamítavé rozhodnutí.

Údaje kanceláře pro Migraci a uprchlická centra také ukazují, že 5,1 tisíc lidí, kteří původně bydleli v centrech, je v současné době mimo systém registrace uprchlíků. Opustili uprchlické centrum bez oznámení úřadům.

Tito lidé nyní mohli zůstat ve Finsku bez řádných dokladů nebo mohli jít do jiných zemí Evropské unie. Mohli by se také vrátit do země původu.

Žádosti o azyl u více než 3 tisíc lidí nebylo vůbec posuzováno, protože byli již dříve registrováni v jiné zemi EU nebo změnili svou životní situaci. Statistiky ukazují, že téměř 11 tisíc lidí. Finsko opustilo, nebo bylo deportováno z Finska.

Většina lidí, kteří obdrželi rozhodnutí o zamítnutí žádosti, podala odvolání k soudu. K projednávání u soudu je připraveno několik stovek takových případů.

Počet žadatelů o azyl dosáhnul vrcholu v letech 2015-2016, kdy počet uprchlických center byl 107 a nyní je pouze 51.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru