Mostové jeřáby dokáží přenášet těžká břemena s minimální námahou

Optimálním řešením k přenášení těžkých břemen ve výrobních halách nebo v zastřešených skladištích jsou mostové jeřábyJelikož jsou očím veřejnosti obvykle skryté, nejsou tak známé, jako klasické vysoké jeřáby s dlouhým ramenem, které známe hlavně ze stavenišť. Co si tedy představit po pojmem mostový jeřáb? Představte si průmyslovou výrobní halu, kde je vybudována pevná střešní konstrukce, čili jeřábová dráha, po které se pohybuje mostový jeřáb.

Čím jsou mostové jeřáby charakteristické

Ve výrobní hale mají dosah po celém prostoru. Výhodou je i možnost využití bočních přesahů, čímž se prodlužuje pojezdový dosah. Značné finanční prostředky lze ušetřit, pokud se mostový jeřáb instaluje na stávající střešní konstrukci. Konstrukce mostových jeřábů musí vydržet obrovské zatížení, a proto je tvoří válcované ocelové profily. Stabilita mostových jeřábů je maximální, naopak zatížení jeřábové dráhy je minimální.

Přenášená břemena se pohybují s minimálním rozkmitem či rozhoupáním díky možnosti nastavení rychlosti svislého i podélného pohybu. Těžký materiál, různé komponenty a výrobky jsou zdvihány pomocí řetězových nebo lanových kladkostrojů a k jejich ovládání slouží závěsný ovladač. Moderní mostové jeřáby se již ovládají pomocí radiových vln. Velkou výhodou tak je, že jeřáb nevyžaduje speciální obsluhu, která řídila jeřáb z kabinky, která pojížděla spolu s jeřábem pod střechou, ale dělníci si mohou přemisťovat materiál podle potřeby sami.   

Kdo mostové jeřáby vyrábí

Výrobcem je zlínská společnost Ganas, která v roce 1992 navázala na tradici Baťových závodů. Již ve třicátých letech 20. století vybudoval tento slavný podnikatel strojírenskou halu, ve které se začalo s výrobou výtahů a jiných zdvihacích zařízení pro potřebu podniku i města Zlín. V současné době firma Ganas vyrábí, rekonstruuje a opravuje nejrůznější zdvihací zařízení. Kromě mostových jeřábů se specializuje také na jeřáby otočné, portálové a také na výtahy. Do výrobního sortimentu patří také vázací prostředky lanové, řetězové a textilní, pojízdná zdvihadla a další výrobky související se zvedáním a přenášením břemen všeho druhu. O mostových jeřábech se dočtete i zde.

Přejít nahoru