Díky rekuperaci tepla rostou moderní datová centra v západní Evropě jako houby po dešti

1 velké datové centrum = 2-3 velké větrné elektrárny

Outsourcing do rozvíjejících se zemí je něco, co datová centra z velké části minulo. Moderní provozy jsou totiž schopné pokrýt velkou část nákladů na svůj provoz prodejem odpadového tepla produkovaného servery. Objem tohoto tepla přitom není nijak zanedbatelný. Výkon velkých datových center se rovná výkonu 2-3 velkých větrných elektráren. V okruhu několik kilometrů od serverů tak můžeme najít stovky i tisíce domácností, které jsou chlazeny právě odpadovým teplem. Za příklad lze v tomto směru uvést nové datové centrum společnosti H&M, jehož teplo má po dokončení stavebních prací vytápět až 2 500 domácností!

Tam, kde klimatické podmínky neumožňují chlazení provozu proudícím vzduchem, využívají datová centra ke svému chlazení energii získanou právě z odpadového tepla. Ať už chlazena proudícím vzduchem či vlastně vyrobenou energií, moderní datová centra jsou schopna díky rekuperaci pokrýt velkou část svých provozních nákladů

Datová centra jako novodobé elektrárny?

Datová centra jsou již nyní významnou součástí energetické sítě a s dalším rozvojem technologií lze očekávat, že jejich význam dále poroste. Například v Hesensku (Německo) jsou datové sklady druhým na energii nejnáročnějším provozem hned po místním letišti, které přitom patří mezi největší na světě. Svá datová centra mají přitom v okolí Frankfurtu i největší technologické společnosti světa, jako jsou Oracle, Google a Amazon.

Současný stav přitom není konečný. Datová centra by v budoucnosti měla být prakticky energeticky soběstačná a měla by k rekuperaci využívat až 90 % odpadového tepla.

S rozmachem technologií a rostoucí potřebou po výpočetním výkonu a cloudových uložištích lze očekávat, že objem odpadového tepla z datových center nadále výrazně poroste. Země na Západě tak pracují na dalším zjednodušení procesu dodávání tepla z těchto provozů do sítě a zvýšení atraktivity v očích technologických společností. Právě v tomto bodě (možnost prodávat teplo snadno do veřejné sítě) mají ekonomiky Západu výrazný náskok před méně vyspělými zeměmi, mezi které patří i Česká republika.

Přejít nahoru