Krabice na pizzu a nádoby obsahují chemikálie způsobující rakovinu

Podle informace zveřejněné v časopise Environmental Health Perspectives dne 1. května obsahují krabice na pizzu a nádoby na potraviny průmyslové chemikálie, které poškozují zdraví a životní prostředí.

Vědci z oblasti životního prostředí důrazně varovali před tímto nebezpečím. 200 vědců z 38 zemí podepsalo úvodní text tzv. „Madridského prohlášení“.

Tento dokument vyžaduje omezení chemických látek známých jako PFAC a jejich alternativy bez důkladného testování jejich bezpečnosti.

„Je zapotřebí výzkum k nalezení bezpečných alternativ pro všechna současná použití PFAS,“ vysvětluje Linda Birnbaumová z amerického ministerstva zdravotnictví a humanitních služeb a Phillippe Grandjean z University of Southern Denmark a Harvard School of Public Health.

„Otázkou je, zda by se tyto chemické látky měly zatím používat, a to vzhledem k jejich vlivu na životní prostředí?“

Rozsáhlé a smrtící PFAS

PFAS nebo-li perfluorované alkylované látky, běžně označované jako polyfluoralkyly a perfluoralkyly, jsou v moderním světě velmi rozšířené. Používají se k totiž odpuzování vody a oleje ve výrobcích, jako jsou:

  • krabice na pizzu
  • voskované sáčky na pečení
  • nápojové kelímky
  • voskové papíry apod.

Jsou široce používány, protože rovněž zvyšují odolnost výrobků proti vysokým teplotám.

Bohužel tak PFAS snadno končí v potravinách a ve vzduch v podobě prachu. Tyto chemikálie jsou rovněž produkovány průmyslovými provozy nebo například pěnovými hasicími přístroji. PFAS se tak z těchto zdrojů následně dostávají do vody a půdy a tím ohrožují naše přírodní zdroje.

Podle „Madridského prohlášení“ zjistily studie na zvířatech silnou spojitost mezi PFAS a zdravotními problémy, jako jsou:

  • jaterní toxicita
  • nebezpečné změny metabolismu lipidů
  • problémy s imunitním, endokrinním a neurologickým systémem.

Vědci také potvrdili, že tyto chemické látky mohou způsobit nádorová onemocnění, behaviorální toxicitu a smrt u kojenců.

Podle výsledků lidského epidemiologického výzkumu jsou PFAS také spojeny s:

  • rakovinou varlat a ledvin
  • ulcerózní kolitidou
  • poruchou imunity
  • snížením hladiny hormonů v těle
  • opožděním puberty
  • obezitou
  • nižší porodní hmotností
  • vysokými hladinami cholesterolu
  • hypotyreózou
  • nesprávně fungujícími játry.

Studie ukazují, že PFAS by měly být také považovány za perzistentní organické znečišťující látky nebo-li POP. To znamená, že jsou schopny odolat přirozenému životnímu prostředí a nakonec bioakumulovat v tkáních jak u lidí, tak i zvířat. Tyto chemické látky byly nalezeny u lidí a zvířat po celém světě.

„Madridské prohlášení“ vysvětluje, že během absorpce se PFAS přeměňují na perfluorované toxické chemikálie odolné vůči rozkladu.

Jsou náhradní chemikálie také toxické?

„Madridské prohlášení“ je konečným výsledkem desetiletého prokazování škodlivých účinků PFAS. Ano, oblíbená teflonová vrstva na pánvích, která je nyní vyrobena z fluorovaného toxického chemického PTFE, byla nejprve vyrobena z PFAS. Toxické složení vrstvy bylo změněno kvůli důkazům, které souvisejí s PFAS a rakovinou.

V roce 2005 byla společnosti DuPoint, uložena Agenturou pro ochranu životního prostředí pokuta 16,5 milionu dolarů. Ta byla přirozeným důsledkem jejich politiky a po dlouhá léta zakrývaných důkazů o toxických chemických látkách.

Jiné chemikálie PFAS jsou také v procesu nahrazování, ale podle „Madridského prohlášení“, mohou být tyto alternativy stejně toxické jako původní chemikálie, což není vůbec žádné zlepšení situace.

„Přestože jsou některé PFAS s dlouhým řetězcem regulovány nebo vyřazovány, nejčastějšími náhradami jsou PFAS s krátkým řetězcem s podobnými strukturami nebo sloučeninami s fluorovanými segmenty spojenými etherovými vazbami“, vysvětlují.

Prohlášení varuje, že tyto toxické alternativy by mohly dokonce zvyšovat obsah toxických perfluorovaných chemikálií v předmětech kolem nás a prostředí obecně. Jejich přijetí by mohlo být mnohem horší, pokud budou alternativy neúčinné a používané ve velkých množstvích.

„Madridské prohlášení“ vyzvalo globální společenství, aby „přijalo opatření na mezinárodní úrovni s cílem omezit používání PFAS ve výrobcích a zabránit jejich nahrazení fluorovanými alternativami, aby se zabránilo dlouhodobému poškození lidského zdraví a životního prostředí“.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: AM)

Přejít nahoru