Best: Češi by měli vědět, že premiérem se stane trestaný člověk

Erik Best, americký novinář, žijící u nás,na svém blogu shrnuje 28 let české demokracie viděno prizmatem našich premiérů.

Česká demokracie prošla za posledních 28 let rychlým vývojem, ale v jakém směru? První polistopadový premiér Petr Pithart nebyl za celou svou politickou kariéru zapleten do žádného finančního skandálu.

Z následujících deseti premiérů museli tři kvůli finančnímu skandálu úřad dokonce opustit. Byli to Pithartův přímý nástupce Václav Klaus, Stanislav Gross a Petr Nečas. Na rozdíl od Bohuslava Sobotky ale nikdo z těch tří nebyl zapleten do finančního skandálu ještě předtím, než se ujal úřadu.

Zvolení Sobotky bylo z tohoto úhlu pohledu zásadním zlomem ve vývoji české demokracie. Skandál okolo privatizace OKD ho stále pronásleduje a znovu zaplní titulní stránky novin v prvním zářijovém týdnu.

Andrej Babiš nyní ale Sobotku zřejmě překoná. Patrně se stane prvním českým premiérem, který se ujme úřadu s tím, že už proti němu bylo zahájeno trestní stíhání. Pokud bude demokratický vývoj pokračovat tímto tempem, Češi by se asi měli připravit na to, že se v roce 2021 jejich premiérem stane již trestaný Andrej Babiš.

Samosebou jen když volby vyhraje. Tyto obvyklé dvě věty křižují médii už nějakou dobu. Jenomže člověk míní, doba mění. S tím by měl počítat i prezident Miloš Zeman. Jeho někdejší rozhodné postoje a prohlášení k danému tématu či osobě doba taky poněkud pozměnila. To by se panu prezidentovi stávat nemělo, i když, jak říká, jenom blbec svůj názor nemění. Až potud v pořádku, kdyby se ovšem nestalo to, co se stalo. Jeho hradní chráněnec Andrej Babiš je nyní hlavní protagonista v kauze Čapí hnízdo. Jasně, že byl i předtím, avšak policie už naplno požádala sněmovnu o jeho vydání. To poněkud mění situaci v postavení Andreje Babiše i hradního pána.

Jak? V postojích jednoho i druhého. Protože svého času Miloš Zeman na půdě sněmovny veřejně prohlásil, že nebude riskovat to, že by některý z členů nové vlády řídil svůj rezort „z cely vyšetřovací vazby.“ Jenomže teď se prezident dostal do poněkud pikantní situace, kdy jej opět dohání jeho vlastní názory. Premiérem bude jmenovat vítěze voleb. To řekl taky. Jako by věděl, že Andrej Babiš vítězem voleb skutečně bude. Takové to malé avízo z Hradu, že s ničím jiným už ani nepočítá, když jsou předvolební preference hnutí ANO tak vysoké. Až potud rovněž vše v pořádku a zcela legitimní proces zrodu budoucí vlády.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru