Na Ukrajině zahájili trestní stíhání kvůli zasahování do voleb v USA

Generální prokuratura Ukrajiny zahájila trestní stíhání ve věci zasahování Národního antikorupčního byra Ukrajiny (NABU) do voleb prezidenta USA, oznámil portál Obozrevatěl.
Poslanec Nejvyšší rady Andrij Děrkač, na základě jehož prohlášení bylo zahájeno trestní stíhání vůči NABU, vysvětlil na Facebooku, proč se obrátil na prokuraturu. Podle jeho názoru způsobily akce NABU značnou škodu vztahům Washingtonu a Kyjeva.

„Ukrajina se stala v očích USA nespolehlivým partnerem. Dvoustranné kontakty na nejvyšší úrovni byly na nějakou dobu úplně zablokovány, a finanční pomoc značně snížena”, napsal.
Připomenul, že v USA plánovali vyčlenit v roce 2018 570 milionů USD na pomoc Ukrajině, v novém návrhu rozpočtu však byl objem této pomoci snížen o 69% — na 177 milionů.

Podpora Spojených států je pro Ukrajinu životně důležitá, prohlásil Děrkač. „Jen průzračné a důkladné vyšetření fakt nezákonného zasahování ukrajinských úředních osob do volební kampaně v USA může obnovit důvěru strategického partnera k Ukrajině”, napsal.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru