Daily Mail: Ruští hackeři poukázali na doping ve světovém fotbalu!

Fotbalový svět se zapletl do skandálu, který je spojený se zveřejnění informací o dopingu ve fotbale hackery skupiny Fancy Bears, napsal Daily Mail.

Podle údajů hackerů v roce 2015 u testů na drogy selhalo 160 hráčů, z nichž devět hraje ve Velké Británii. Fancy Bears také zveřejnili tajné informace o fotbalistech, kteří během Mistrovství světa v roce 2010 užívali narkotické látky jako „terapeutickou výjimku”.

„Fotbalisté a úředníci jednomyslně tvrdí, že tento sport je bez dopingu. Náš tým vnímal tato četná tvrzení jako výzvu a nyní dokážeme, že lžou,” uvedla internetová stránka hackerů.

Publikace Fance Bears ukazuje, že takový sport, jako je fotbal, rovněž „není imunní vůči takovým jevům”. Rozehnala široce přijímané představy, že ve fotbale „nejsou žádné problémy”. Hackeři tvrdí, že v roce 2015 při testech na drogy selhalo 160 hráčů, z nichž devět hraje ve Velké Británii, napsalo britské vydání.

Podle informací získaných hackery, hráči jako Carlos Tevez, Diego Milito, Juan Sebastian Veron, Gabriel Heinze a Walter Samuel přijímali drogy pro terapeutické účely během Mistrovství věta v roce 2010.

V září minulého roku ukradli hackeři Fancy Bears dokumenty Světové antidopingové agentury (WADA). Poté bylo zjištěno, že cyklista Bradley Wiggins užíval triamcinolon jako terapeutickou výjimku pro tři důležité závody v letech 2011, 2012 a 2013. Wiggins trval na tom, že užíval triamcinolon kvůli astmatu a alergii.

Podle Daily Mail anglická fotbalová asociace „vyjádřila zklamání” kvůli úniku důvěrných informací.

„Skutečnost, že tyto informace byly zveřejněny, vyvolávají vážné obavy,” řekl Gordon Taylor, výkonný ředitel Profesionální fotbalové asociace.

„Trestní činnost zaměřená na narušení programu TUE a práce WADA a jejích partnerů na ochranu čistých sportů je jasným porušením práv sportovců,” uvedla WADA ve svém prohlášení.

Ta ovšem nyní vypadá, že má máslo na hlavě. Zvláště pokud to srovnáme s loňskou medializací dopingové aféry ruských sportovců právě WADA.

Každého jistě napadne, že je třeba trestat posly (jakkoliv jsou jejich metody nepřijatelné), než obsah sdělení (který je ještě nepřijatelnější).

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru