McCain

Hill: McCain vyzval Bílý dům, aby vyzbrojil Ukrajinu – kvůli míru!

Se zaručeným receptem rozpoutat větší násilí na Ukrajine přišel senátor John McCain. Na pozadí návštěvy šéfa Pentagonu na Ukrajině, vyzval Donalda Trumpa dodat Kyjevu smrtící zbraně.

Podle rufofobního politika není tento krok v rozporu s mírovým řešením konfliktu v Donbass, ale je „klíčem“ pro jeho realizaci, uvedl The Hill.

„Je nejvyšší čas, aby Spojené státy dodaly Ukrajině obranné smrtící zbraně potřebné na zadržování a na ochranu proti další ruské agresi,“ prohlásil politik, který stojí v čele senátního výboru pro ozbrojené síly.

McCain poznamenal že Bílý dům nedávno změnil svůj kurz v Afghánistánu a „má nyní příležitost udělat totéž s Ukrajinou“. Podle senátora dodávky zbraní ukrajinské armádě nejsou nejen v rozporu s mírovým řešením konfliktu, ale jsou „klíčové k dosažení tohoto cíle“.

„Pokud zůstane status quo, nemá Rusko důvod změnit své chování. Proto bychom měli očekávat ještě více násilí, ještě více úmrtí,” tvrdí bez uzardění tento válečnicky naladěný senátor.

Právo posílat zbraně na Ukrajinu obdržel již předchůdce Trumpa Barack Obama. Nicméně ho nevyužil a dával přednost dodávkám neletálních zbrojních systémů této zemi, připomněl The Hill.

Není jasné, z jakých předpokladů vychází senátorova teze o tom, že více zbraní nastolí mír v Donbasu. Naopak, a tím se řídil nakonec i Barack Obama, odborníci varovali, že se spustí nová spirála válečného šílenství. Jedna z variant této spirály, kterou představovali, byla, že posílená ukrajinská armáda neodolá a zaútočí na Luhansk a Doněck. Následný ústup opolčenců doprovázený masovým úprkem obyvatelstva zatáhne do dějství už zcela reálně Rusko, které dalo několikrát najevo, že nenechá ruskojazyčné obyvatele jižní Ukrajiny na holičkách a může to vést i k použití její vojenské síly.

Méně pravděpodobnější, ale neméně děsivá je varianta, že se podaří Kyjevu porazit ozbrojené síly samozvaných republik, což opět vyvolá masivní migraci. Na dobytém území ovšem zavládne teror spojený se mstou na činitelích republik a násilnou ukrajinizací zbylého obyvatelstva. Za lhostejného přihlížení „agresivního“ Ruska (?!).

Třetí varinatou, ještě méně pravděpodobnější, je, že se konflikt na jihovýchodě Ukrajiny změní z občanské války na proxi válku USA (či NATO) versus Rusko, podobnou vietnamské válce. Ovšem až na pár výjimek panuje v Evropě všeobecná nechuť válčit na Ukrajině.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru