Pekařku s Downovým syndromem nechtěli v žádné pekárně zaměstnat

Sedmadvacetiletá Collette Divitto z Bostonu je vášnivou pekařkou. Už když jí bylo patnáct, pekla o víkendech pro přátele a rodinu. Své vášni pro pečení tak propadla, že se rozhodla pro pekařské povolání. Od 22 let si začala intenzivně hledat práci, jenže v žádné pekárně ji nechtěli. Ačkoli jí to nikdo nesdělil na rovinu, to, co jí v očích zaměstnavatelů znevýhodňovalo, byl Downův syndrom, jímž trpěla.

“Mnoho lidí, u kterých jsem byla na pracovním pohovoru, mi řeklo, že jsem opravdu milá, ale že se pro ně nehodím,” uvedla Collette v rozhovoru pro web Upworthy. “Opravdu mě to bolelo a cítila jsem se dost odmítaná,” dodala. Nicméně se rozhodla, že se tím nenechá odradit. S pomocí své matky a sestry si založila vlastní pekárničku, které dala název Collettey’s. Hned co ji otevřela, dostávala opakovaně objednávky z vyhlášeného obchodního domu v Bostonu. A další objednávky se jen sypaly, do konce loňského roku jich obdržela deset tisíc!

“Mým zatím největším úspěchem je to, jak obrovsky můj podnik roste, takže mohu začít zaměstnávat lidi, a to i ty s postižením,” pochvaluje si mladá pekařka.

Collette totiž dobře ví, jak mají zdravotně hendikepovaní velký problém najít si práci. Statistiky říkají, že oproti lidem bez postižení čelí dvojnásobné nezaměstnanosti. Collette Divitto však dokazuje, že lidé jako ona jsou víc než jen práce schopní – mohou také úspěšně podnikat. Všem, kteří mají nějaké sny a cíle, ale nejsou si jisti, zda je dokáží naplnit, proto mladá pekařka vzkazuje: “Nikdy se nevzdávejte. Nenechejte se druhými zarmoutit a cítit se méněcennými. Zůstaňte motivovaní a následujte své sny.”

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru