Seznamte se s nejstarším Indiánem náčelníkem Bílým Vlkem, jaký kdy žil

Jak jistě víte, Indiáni jsou původní obyvatelé Ameriky, kteří tam žili dávno předtím, než první objevitelé vstoupili na jejich kontinent.

Žili v harmonii s přírodou, drželi se vlastních pravidel a uctívali své božstva. Za nejstaršího původního Američana, který kdy žil, je považován Bílý vlk, náčelník John Smith.

Nekrolog v novinách Minneapolis Morning Tribune píše, že John Smith se narodil v roce 1784 a zemřel až o dvě století později, v roce 1922, tedy ve věku 138 let.

Ať je jeho přesný věk jakýkoliv, hluboké vrásky na jeho tváři jasně říkají, že tento muž přežil dlouhý život. Bojoval, lovil ryby, byl poradcem, jezdil na koni i na vlaku, objevil se ve filmu, prodával pohlednice. Kromě toho měl osm žen, ale vlastní děti nikdy neměl, jen adoptovaného syna Toma Smithe.

Kolik let měl John v době smrti je předmětem mnoha debat.

Podle Státní komise, která spravovala záznamy Indiánů nebyl původem hlubokých vrásek věk, ale nemoc a podle nich měl přesně 88 let v době své smrti. Paul Buffalo, který se s Johnem setkal jako malý chlapec, říká, že mu opakovaně vyprávěl, že měl sedm či osm let, osm či devět nebo deset let, když padaly hvězdy.

Padání hvězd odkazuje na déšť Leonid – meteorický roj, který byl zpozorován v listopadu 1833. Místní historik Carl Zapffe tvrdí, že zapisování data narození Indiánů tento roj ovlivnil a došlo k byrokratickým nesrovnalostem, protože mnoho lidí si myslelo, že přišel konec světa.

Kvůli tomu nastal chaos jako mezi civilizovanými lidmi, tak i mezi divochy – Indiány. Pokud je to tedy pravda, John Smith měl v době své smrti jen něco méně než 100 let.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru