S Trumpem se do politiky vrátila “bláznivá” politická teorie, tvrdí odborníci

Když Richard Nikson nařídil Henrymu Kissingerovi přesvědčit vůdce nepřátelských komunistických zemí, že může být nestabilní a nepředvídatelný, zejména ve stresu, vznikla v diplomacii „teorie psychopata“.

Jak napsala v komentáři pro Project-syndicate profesorka mezinárodních vztahů Nina Chruščovová, dnes, kdy jsou Spojené státy pod vedením Donalda Trampa, se „ doktrína psychopata“ vrátila do politiky.

V 70. letech americký prezident Richard Nixon nařídil ministru zahraničí Henrymu Kissingerovi, aby přesvědčil vůdce nepřátelských komunistických zemí, že může být nestabilní a nepředvídatelný, a to zejména ve stresu. Kissinger, chytrý zastánce metod „reál politiky”, uviděl v tomto přístupu potenciál a začal ho rychle uplatňovat. Tak v diplomacii vznikla „teorie psychopatů”.

Jak autorka článku pokračuje, ohledně dohadů o otázce příčetnosti Trumpa se důkazem číslo jedna stal jeho nedávný projev na Valném shromáždění OSN. Ten, podle Chruščovové „byl jako delirium Aireyse Targaryena „šíleného krále“ z televizního seriálu Hra o trůny: podle vlastní interpretace neslavné fráze Targaryena „Spalte je všechny“, Trump varoval, že USA „zcela zničí Severní Koreu“ pokud bude pokračovat v práci na jaderném programu”.

U mnoha Američanů se již vyvinula rezistence na tirády excentrického prezidenta USA během mnoha měsících nočních útoků na Twitteru na média, soupeře, kolegy republikány a dokonce i členy jeho vlastní vlády, ale na rozdíl od mnoha umírněných výbuchů Trumpa v minulosti, jeho projev v OSN byl přečten z obrazovky, což znamená, že byl předem schválen.„Když si Nixon vybral obraz „psychopata”, v jistém smyslu se spoléhal na příklad Nikity Chruščova. Nixon se dohadoval s Chruščovem v Moskvě v roce 1959, kdy dokazoval převahu kapitalismu nad socialismem během takzvané „kuchyňské debaty“. O rok později na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku se Chruščov objevil s nezapomenutelným projevem. Chruščov věřil, že ho Západ nebere vážně. To je důvod, proč se v OSN choval tak nepříjemně,” uvedla Chruščovová.

Autorka dochází k závěru, že proto přestal John Kennedy reagovat na hrozby sovětského vůdce, a chladný kalkul dovolil Kennedymu a Chruščovovi zmírnit napětí a uchránit svět před jaderným konfliktem. A dnes zbývá pouze doufat, že je Trump je schopen přijmout opatření na základě vyhodnocení Kima, podobně jako Kennedy (když vyjednával s Chruščovem), to jest stejně chladnokrevně.

„Kim reagovala na projev Trumpa v Organizaci spojených národů a nazval ho „duševně nemocným“. Takže jedno nebo druhé: buď divadelní hra Trumpa na psychopata zapůsobila, nebo má Kim pravdu ve větším rozsahu, než by on sám – a my všichni – chtěli,“ uzavřela autorka.

Přejít nahoru