Evropská unie hrozí Polsku: Porušujete naše hodnoty

Nově zvolené polské vládě hrozí podle Evropské unie sankce a žaloby, jelikož Polsko podle EU porušuje evropské hodnoty, na kterých si unie zakládá. Eurokomisař Günther Oettinger byl k tomuto prohlášení donucen, když bylo zjištěno, že polská vláda zakazuje po celé zemi vyvěšování vlajek Evropské unie na státních budovách. Není to ovšem jediný problém, který eurokomisař komentoval.

Komisař Oettinger mluvil zejména o nově schváleném zákonu polskou vládou, která budu mít nadále větší moc nad médii, jenž působí v Polské republice. Ministr vlády také bude mít možnost odvolat i jmenovat postavy do televizního nebo rádiového vysílání. Tento zákon dokonce schválil už i prezident Polska Andrej Duda.

Pro tento zákon bylo 232 zákonodárců a 152 jich bylo proti. Tato skutečnost může zbavit v budoucnosti Polsko hlasovacího práva v Evropské unii, neboli v organizaci, která je seskupena vůdcem všech 28 členských zemí Evropské unii.

Evropská unie hrozí polské vládě a celému Polsku. Vaše vláda porušuje hodnoty Evropské unie

Eurokomisař dokonce ve svém interview pro německý deník uvedl, že existuje mnoho způsobů, jak se může zavést mechanizmus vlády zákona, který podrobí hlavní město Varšavu monitorování. Polsko je již delší dobu v hledáčku Evropské unie, která není spokojena se současnou vládou, jenž byla v Polsku zvolena. Evropská unie totiž podezřívá Polsko, že tímto krokem ohrožují demokracii a svobodu v zemi.

Foto: praszkiewicz / Shutterstock.com

Přejít nahoru