Češi jsou naštvaní z rostoucí cena másla! Začali si ho vyrábět sami

Už istý čas nielen Slovenskom, ale i Českom rezonujú správy o stúpajúcich cenách masla, ktoré miesto rastlinných tukov uprednostňuje čoraz viac ľudí. No nie každý si teraz môže dovoliť nechať v obchodoch za kúsok masla čoraz viac peňazí.

Ako uviedol pre české Novinky predseda Českomoravského mliekarenského zväzu Jiří Kopáček, ceny masla stúpajú aj kvôli jeho vysokému celosvetovému dopytu. „Aj vďaka tomu, že euro je teraz relatívne slabé, tak sa európske produkty predávajú lepšie než tie v dolárovej mene,“ vysvetlil Kopáček s tým, že európske maslo nakupujú napríklad aj Japonci.

Podľa Kopáčka takisto nastal rozkmit medzi cenou dvoch základných zložiek mlieka, a to mliečneho tuku a mliečneho proteínu. A práve pri tuku nastáva problém. Jeho obsah v mlieku býva v lete nízky, a tak je dostupnosť smotany a iných surovín na výrobu masla horšia. Pre Nový Čas to povedal prezident Slovenského mliekarenského zväzu Stanislav Voskár. No aj keď leto skončilo, dôsledky tohto ešte budeme pár mesiacov pociťovať.

„Do konca roka predpokladáme ďalší rast cien. Zlepšenie by mohlo nastať v zime, kedy býva obsah tukových zložiek v mlieku vyšší. Zníženie cien však môžeme očakávať najskôr začiatkom budúceho roka,“ dodal Voskár pre Nový Čas.

Kombinácia vyššie spomínaných faktorov ako zvýšený dopyt aj v ázijských krajinách, nedostatok mliečneho tuku, ale aj nedostatok dobytka dvíha ceny masla, produktu, ktorý si ľudia začali obľubovať, no teraz si kvôli jeho vyššej cene možno budú musieť odoprieť iné potraviny. Veď, dať za 250 gramov, ktoré sa rýchlo minú, aj dve eurá je pre mnohých ľudí skrátka veľa. A ak už majú dať za maslo toľko peňazí, viac sa im oplatí investovať do bio farmárskych výrobkov alebo si maslo vyrábať doma. Presne tak to najnovšie robia Česi, informovali České noviny.

Ak napríklad 250 gramov masla stojí 50 českých korún, čo je v prepočte 1,92 eura, a podľa odhadov má do konca roka cena ešte narásť, ľuďom sa viac oplatí investovať do ozajstnej kvality, teda poctivých farmárskych výrobkov. Tie majú vyšší obsah tuku a niekde sa predávajú aj za 54 korún, teda 2,07 eura. To je len o kúsok viac ako cena masla, ktoré sa dá bežne zohnať v obchodoch. Kvalitné maslo však môže atakovať aj hranicu troch eur, u Čechov 70 českých korún, o takejto sume sa však hovorí aj v prípade ďalšieho zdražovania masiel v supermarketoch. Aktuálnu situáciu najlepšie opísal majiteľ biofarmy Miroslav Horut. „Ľudia teraz volajú ako šialení, predtým im bio maslo pripadalo drahé, teraz by ho každý chcel. Rozdiel medzi bio maslom a maslom zo supermarketu je teraz už len pár korún,“ citovali ho České noviny.

Kúpa masiel z fariem však nie je všetko, čo sú Česi, ale i Slováci ochotní v tejto kríze podstúpiť. Isteže, niektorí prešli na lacnejší margarín, ktorý dlhšie vydrží a na chlieb sa dá rozotrieť okamžite, no z hľadiska zdravia i rozdielu v chuti nie je tou najlepšou voľbou. A keďže pre niektorých ľudí ani klasické maslo, rozhodli sa ho vyrábať sami vo vlastných provizórnych priestoroch. K výrobe domáceho masla je potrebná smotana a a ak si ju nakúpite v zľave, môžete si vyrobiť chutné a lacné domáce maslo. Pozrite sa, ako na to.

Takto si ho vyrobíte:

Potrebujete:

2 tégliky smotany na šľahanie (musí mať viac ako 30% tuku) Dobrá rada od gazdiniek:

V obchode si vyberte smotanu bez stabilizátorov, máte ju ušľahanú za polovičný čas. Pred prípravou masla ju vyberte z chladničky, ideálna teplota na prípravu masla je 10 stupňov

Postup:

Smotanu vylejte do misky a šľahajte. Pri šľahaní myslite na to, že ďalším šľahaním bude hmota stále hustejšia a hustejšia, takže ju radšej preložte do nádobky ponorného mixéra a mixujte. Môžete síce pokračovať aj so šľahačom, ale trvá to dlhšie.

Hmotu mixujte ponorným mixérom a po chvíli môžete vidieť, že sa oddeľuje podmaslie a pevná hmota, ktorá je stále hustejšia. Keď vidíte, že je hmota už dostatočne tuhá, sceďte podmaslie – odložte si ho na prípravu chlebíka alebo len tak na pitie či do kávy.

Hrudku masla vezmite do rúk, dajte pod stredný prúd tečúcej vody a jemne hneťte, aby sa vylúčil zvyšok srvátky. Potom je dobré hrudku opäť vrátiť do nádobky mixéra a opäť premixovať, prepláchnuť a premiesiť pod tečúcou vodou. Hrudka masla je hotová, keď z nej vychádza čistá voda. Postup s premývaním opakujte dvakrát.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru