Brusel pohrozil: Bez změny přístupu ke kvótám přijde žaloba

Spor o přerozdělování migrantů pokračuje a Brusel je po dnešním rozhodnutí soudu EU na koni.

Pokud Česko, Maďarsko a Polsko nezmění v příštích týdnech svůj odmítavý postoj ke kvótám, zváží komise podání žaloby na tyto tři země u unijního soudu.

Dnešní rozhodnutí soudu EU, který zamítnutím žalob Maďarska a Slovenska potvrdil platnost programu přerozdělení 120.000 lidí, Evropská komise uvítala.

“Ano, je to velmi dobrá zpráva. Měli bychom ten rozsudek vzít jako příležitost vyzvat všechny členské země ke spolupráci,” prohlásil eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos.

Eurokomisař podotkl, že “dveře jsou dál otevřené”. Je podle něj třeba v dialogu přesvědčit všechny členské státy unie, aby splnily všechny své závazky. “Ale je třeba dát jasně najevo, že solidaritu je potřeba ukázat právě nyní. Právě nyní totiž některé země potřebují pomoci,” poznamenal.

Evropská exekutiva už 26. července posunula do druhé fáze řízení proti trojici středoevropských zemí, které se na přerozdělování odmítají podílet. Zaslala tehdy do Prahy, Varšavy a Budapešti takzvaná odůvodněná stanoviska a dala měsíc na reakci, kterou nyní studuje.

Pokud tři státy v příštích týdnech nezmění svůj přístup, komise zváží “poslední krok” v řízení pro porušení unijní legislativy a pošle Maďarsko, Polsko a ČR k unijnímu soudu, zdůraznil komisař pro vnitro.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru