První transplantace hlavy se nezadržitelně blíží! Jak to dopadne?

Tak, ako sa moderné technológie vyvíjajú rýchlym tempom, ruka v ruke s nimi sa vyvíja aj oblasť medicíny. To potvrdzuje aj veľmi ambiciózna operácia, ktorú chce taliansky neurochirurg Sergio Canavero uskutočniť počas budúcej jesene v Číne.

Ako prvý na svete chce vykonať transplantáciu hlavy.

Tak, ako sa moderné technológie vyvíjajú rýchlym tempom, ruka v ruke s nimi sa vyvíja aj oblasť medicíny. To potvrdzuje aj veľmi ambiciózna operácia, ktorú chce taliansky neurochirurg Sergio Canavero uskutočniť počas budúcej jesene v Číne. Ako prvý na svete chce vykonať transplantáciu hlavy.

Rovnako ako fiktívny doktor Victor Frankenstein objavil spôsob, ako dať život bezduchému telu, aj Canavero chce oklamať smrť. Chirurg už totiž viac ako desaťročie hľadá spôsob, vďaka ktorému by ľudia mohli podstúpiť transplantáciu hlavy, teda k ich hlave by bolo pripojené iné, zdravé telo a mohli by tak žiť dlhšie. Pomôcť by to však malo aj pri závažných ochoreniach, ako je napríklad spinálna svalová atrofia.

Operácia je pokladaná za neuveriteľne náročnú. Na prerezanie miechy chce doktor použiť špeciálne vyvinutý nôž priamo na túto operáciu. Ten má hrúbku iba jeden mikrometer (jedna milióntina metra) a bol vyvinutý na univerzite v Illinois. Doktor plánuje hlavu po odňatí zmraziť, aby tak zabránil krvácaniu, a tiež aby s ňou dokázal pracovať a pripojiť všetky kľúčové nervové prepojenia.

Na to, aby bol hlava schopná komunikovať s novým telom a kontrolovať ho, miecha a mozog musia byť bezchybne prepojené. Toto sa pri skoršej transplantácii opičej hlavy nepodarilo. Hlava transplantovaná na nové telo bola schopná vidieť, hýbať očami a prijímať potravu, od krku nadol však bolo telo paralyzované. Zdá sa, že to isté sa stalo v experimente so psom. Vedci tvrdia, že potrebujú od Canavera viac dôkazov.

Canavero sa však vyjadril, že existuje špeciálne „biologické lepidlo“ s názvom polyethyleneglycol, ktoré považuje za kľúč k vyriešeniu problému, ako dokonale prepojiť miechy. V 30. a 40. rokoch niekoľko vedcov toto „lepidlo“ vyskúšalo (ide o druh plastu) na spojenie miechy v experimente so psami. Chirurg tvrdí, že operáciu čoskoro uskutoční s dvomi ľuďmi – neznámym Číňanom a človekom, ktorého mozog už nepracuje.

Okrem lepidla chce použiť silné impulzy elektrickej energie, ktorá má spôsobiť, že sa jednotlivé vlákna miechy spoja. Podľa neurochirurga Jamesa FitzGeralda z University of Oxford je však taký plán absolútne nereálny. „Je to priveľký skok pre telo. Taktiež si nemyslím, že záznamy, podľa ktorých je spojenie miechy možné, sú aspoň trochu dôveryhodné,“ vyjadril sa.

Pokusy o transplantáciu hlavy boli síce prevádzané aj v minulosti, tie však nedopadli tak, ako si lekári predstavovali. Transplantácia hlavy je akýmsi „svätým grálom“ transplantácií a lekári budú musieť prekonať mnoho závažných prekážok. Odborníci si myslia, že Canaverove štúdie majú správny vedecký základ a že jeho predchádzajúce záznamy o transplantácii nie sú dostatočné. Treba však myslieť najmä na život Číňana, ktorý bude do historicky prvej operácie zapojený.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru