Černé plavby s migranty míří už i po Černém moři k rumunským břehům

“Migrantský rybář byl zachycen pohraniční stráží poblíž rumunského pobřeží Černého moře s devadesáti lidmi bez dokladů na palubě,” napsal první zářijový víkend web rumunského radia.

Pobřežní strážní důstojníci objevili první zářijové nedělní ráno na palubě této lodi, téměř 14 mil východně od Midia, téměř 90 lidí bez dokladů. Podle tiskové zprávy loď nereagovala na varování strážní lodě a nezastavila k provedení kontroly. Po dostižení lodě a jejím vynuceném zastavení na palubě se tísnících 48 mužů, 16 žen a 23 dětí převzala rumunská pobřežní hlídka, která začala případ vyšetřovat.

Rumunský tisk upozorňuje na skutečnost, že pro dopravu lidí do Evropské unie využívají převaděči Černé moře stále častěji. Rumunská pobřežní stráž například zadržela už 21. srpna 2017 jiný rybářský člun, na kterém se skrývalo pro změnu jen 70 uprchlíků.

Na sociálních sítích čtenáři zpravodajských webů burcují veřejnost, aby naléhala na rumunské úřady a ty pak tyto případy co nejrychleji vyšetřily a organizátory černých plaveb v Černém moři přísně trestaly.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru