Čínský vojenský vývoj vyděsil západní odborníky díky této technologii

Západní experty zneklidnilo vytvoření technologie v Číně, která umožní odhalit ponorky ze vzdálenosti několika kilometrů, a ne jen na několik stovek metrů, uvedl časopis New Scientist.

Magnetometry založené na SQUID vytvořené v Čínské akademii věd „mohou souviset s protiponorkovými válečnými zařízeními”, domnívá se David Caplin, odborník na magnetické senzory z Imperial College v Londýně (UK). Znalec konstatuje, že tyto technologie obvykle nejsou zveřejňovány v otevřeném tisku.

Novinář Steven Chen ze South China Morning Postu zaznamenal, že se v létě roku 2017 postupně z veřejně dostupných zdrojů odstraňovaly materiály věnované objevu čínských vědců.

Vedoucí katedry věd o materiálových vědách a inženýrství vědy státní asociace vědeckého a aplikovaného výzkumu (Austrálie), Cathy Fowleyová věří, že ČLR bude jako první úspěšná při použití SQUID pro detekci ponorek.

Americké námořnictvo experimentovalo s podobnými způsoby použití jednotlivých snímačů SQUID, ale vysoká hladina hluku ho vedla k tomu, že používání moderních technologií bylo opuštěno ve prospěch tradičních detekčních zařízení, zejména sonaru.

Ale v létě roku 2017 odborníci Šanghajského institutu pro mikrosystémy a informační technologie (Čína) oznámili vytvoření řady zařízení SQUID, které umožňují detekovat ponorky ve vzdálenosti asi šesti kilometrů. Čínští vědci nepoužili jeden SQUID, ale právě celou řadu, která vzájemným porovnáním vylučuje některé vedlejší efekty.

To „by bylo relevantní pro zařízení proti ponorkám v boji“, konstatoval David Caplin.

Z dlouhodobého hlediska to umožní plnou kontrolu nad vodami Jihočínského moře, napsal New Scientist. Objev by měl katastrofální důsledky pro ponorky zemí NATO, jejichž vývoj snižuje detekci na sonaru. Ovšem jejich „magnetický podpis“ je obtížné eliminovat

Činnost SQUID („supravodivý kvantový interferometr“) je vytvářen na základě zákonů kvantové mechaniky, První takový senzor byl postaven v 60. letech. Citlivost interferometru na magnetické pole je stokrát vyšší, než u nesupravodivého magnetometru a nachází prahové zvukové hodnoty na pozadí magnetického pole.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru