Civilizace ve vesmíru vymírají poté, co dosáhnou vysoké technologické vyspělosti

Sice jsme ještě na žádnou mimozemskou civilizaci nenarazili, ale vědci už mají názor, proč takové civilizace vymírají. Mohou za to technologie. Podle astrofyziků společnosti vymírají vždy poté, co dosáhnou velmi vysokého technologického rozvoje. Potká to prý i nás.

Daniel Whitmire z Arkansaské státní univerzity použil statistický model na to, aby zjistil, proč se nemůžeme stále setkat se žádnou mimozemskou civilizací. Jak je to možné, ptal se sebe a svých studentů. Došel k závěru, že se mýlíme,pokud si představujeme, že vesmír je obýván extrémně vyspělými civilizacemi s neuvěřitelně pokročilými technologiemi. Takové civilizace, pokud vůbec existují, tak jsou velmi výjimečné. Většina civilizací se bude podobat té naší. Nejsme nějakou zaostalou anomálií ve vesmíru, ale naopak představujeme mainstream, co se vyspělosti týče. Civilizace se rodí, dosahují po určitém čase technologické úrovně a pak prostě zmizí – vyhynou. Taková je alespoň Whitmireho představa. A je to důvod, proč se tyto civilizace spolu nemohou potkat.

Existuje však celá řada jiných názorů na to, jak to vlastně s vesmírnými civilizacemi vypadá. V roce 1964 ruský astrofyzik Nikolaj Kardašev sestavil stupnici vyspělosti vesmírných civilizací. Ustanovil tři stupně, z nichž u toho posledního civilizace ovládají planetární a hvězdné energie a cestují bez problému mezi galaxiemi. Jak ale připomíná jiný fyzik, Michio Kaku, vždy existuje hranice, za kterou se nelze dostat. I ty nejvyspělejší civilizace, které se vyvíjely miliony let, budou muset respektovat fyzikální zákony.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru