Islámský stát

Do Německa se ze Sýrie vrátilo přibližně 60 bývalých militantů

Podozriví militanti boli údajne členmi islamistickej brigády Uvajsa Karaního

Do Nemecka sa ako utečenci vrátili približne šesťdesiati členovia islamistickej skupiny, ktorí sa v minulosti zapojili do bojov v Sýrii. Informovala o tom agentúra DPA.

Podozriví militanti boli údajne členmi islamistickej brigády Uvajsa Karaního, ktorá bola spočiatku súčasťou Slobodnej sýrskej armády (FSA), bojujúcej proti režimu prezidenta Bašára Asada, ako aj džihádistom z tzv. Islamského štátu (IS). Neskôr sa však bojovníci z brigády Uvajsa Karaního pridali k islamistickej organizácii Front an-Nusra napojenej na teroristickú sieť al-Káida.

Podľa nemeckého časopisu Der Spiegel sa členovia brigády Uvajsa Karaního podieľali v Sýrii na “viacerých masakroch zadržiavaných civilistov a zajatých sýrskych vojakov”.

V Nemecku v súčasnosti prebieha vyšetrovanie 25 bývalých členov brigády, pričom nemecké bezpečnostné služby predpokladajú, že v krajine sa ich nachádza ďalších viac ako 30.

Front an-Nusra si júli 2016 zmenil názov na Džabhat fatah aš-Šám a údajne prerušil kontakty s al-Káidou. V januári tohto roku skupina Džabhat fatah aš-Šám splynula s džihádistickou organizáciou Tahrír aš-Šám.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru