Petro Porošenko ve své řeči uvedl: Jsem prezident míru!

Při zahájení každoroční mezinárodní konference „Evropská strategie Jalta“, Petr Porošenko sám sebe označil jako prezidenta míru.

„Naše setkání v New Yorku s vysokými představiteli vlády USA, doufám, nebude jenom o obranných zbraních, i když by se tím výrazně zvýšila naše společná obrana, nechceme.. na nikoho útočit, je to naše obrana,“ řekl ukrajinský prezident, komentující svou nadcházející návštěvu Spojených států.

Poznamenal, že ukrajinští partneři v Evropě a ve Spojených státech podporují nasazení mírové mise na celém území Donbasu.

„Jsem prezident míru, chceme mír,“ připomněl Porošenko.

Porošenko ve svém projevu uvedl, že až do nedávné doby Ukrajina balancovala mezi „chaosem a nejistotou“, ale teď, díky odporu Ukrajinců k ruské agresi na Krymu a Donbasu, se situace změnila.

„Uvidíme se v Jaltě příští rok, otevřeme láhve krymského vína. Nejsme bez šance. „Vše co nás nezničí, nás naopak posílí“, tato Nietzscheho fráze zcela odráží to, co se dnes děje v geopolitice, žijeme v novém světě,“ shrnul Porošenko.

Porošenko také upozornil, že Ukrajina se bude i nadále pohybovat směrem k plnému členství v Evropské unii a NATO.

„Podle mého názoru, historické místo Ukrajiny je v rodině sjednocené Evropy a transatlantické západní aliance. Naším posláním je chránit východní hranici Evropské civilizace a přispívat k evropské i globální bezpečnosti a být motorem kontinentálního hospodářství“, dodal Porošenko.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru