Rusko přibilo americká a izraelská letadla k zemi

Portál politikus zverejnil informácie o ďalšom šachovom kroku Moskvy, ktorý vyvolal u Američanov a Izraela priam “anafylaktický šok”.

Americké a izraelské letectvo vďaka tomuto ruskému kroku už nebude môcť drzo a v rozpore s medzinárodným právom narúšať vzdušný priestor Sýrie. Ako sa to podarilo Rusku dosiahnuť?

Veľmi jednoducho. V Sýrii existujú batérie protivzdušnej obrany (S-200 až S-400), kapacity protivzdušnej obrany v Sýrii zvýšili štyri lietadlá A-50, na palube ktorých sa nachádzajú najmodernejšie ruské systémy radarovej detekcie (ruský systém AWACS) . Ruské A-50 tak dokážu sledovať ciele až vo vzdialenosti 600 km od miesta svojej lokácie.

Izraelské a americké lietadlá tak nebudú môcť štartovať zo vzdialených letísk a s vypnutými identifikačnými znakmi v nízkej letovej hladine uniknúť sýrskej protivzdušnej obrane. Túto taktiku Izraelčania a Američania využívali v posledných týždňoch, kedy útočili na sýrske vojenské ciele na území Sýrie v blízkosti jordánskych a izraelských hraníc. Krátko po útoku americkí a izraelskí piloti unikali do jordánskeho a izraelského vzdušného priestoru. Ak by ich sýrska protivzdušná raketa dostihla a zničila, bolo by to nad izraelským a jordánskym územím, čo by vyvolalo medzinárodný škandál.

Rusi spočiatku nechceli do oblasti lietadlá A-50 presunúť, pretože v boji proti ISIS ich nepotrebovali, ISIS nemal žiadne vlastné letectvo. Podľa cynikov však ISIS určité obdobie vlastné letectvo mal, boli ním izraelské a americké lietadlá, ktoré už v minulosti niekoľkokrát zaútočili na sýrske vládne jednotky.

Spočiatku sa Američania ešte ospravedlňovali a tvrdili, že pri útoku na pozície sýrskych jednotiek išlo o omyl a náhodu (aj tak im nikto neveril), postupne, ako sýrska armáda likvidovala ISIS a proamerické zoskupenia, Američania a Izraelčania stratili masku korektnosti a podnikali letecké útoky otvorene, pričom obľubovali najmä zákerný útok a rýchly útek do vzdušného priestoru Jordánska a Izraela.

Pripomíname, že oficiálne nie sú Američania a ani Izraelčania vo vojnovom stave so Sýriou, nikto ich do Sýrie nevolal, nežiadal ich o pomoc a ich aktivity sú v priamom rozpore s medzinárodným právom. Američania a ani Izraelčania nemajú čo v Sýrii robiť, Sýria je suverénny štát a nie nejakou provinciou Američanov či Izraelčanov. S dodržiavaním medzinárodného práva si však evidentne Američania a Izraelčania výrazné starosti nerobia.

Nasadenie lietadiel A-50 teda umožní detekovať izraelské a americké lietadlá už priamo pri rolovaní na letisku, prípadne v 600 km vzdialenosti od sýrskeho územia. Sýrske protivzdušné batéria tak získajú potrebný čas na to, aby tieto lietadlá zamerali a okamžite ako sa ocitnú nad územím Sýrie aj zostrelili. Žiadny zákerný letecký úder a následný útek do vzdušného priestoru iného štátu sa už teda americkým či izraelským pilotom nepodarí, sýrska protilietadlová raketa systému S-200 až S-400 bude predstavovať konečné riešenie pre cudzí vojenský stroj.

Ruské A-50 momentálne kontrolujú celý vzdušný priestor Izraela a veľkej časti Jordánska či územia nad Stredozemným morom. Rusi a Sýrčania vidia na svojích radaroch všetko, vrátane civilných lietadiel či práškovacích lietadiel. Veliteľské centrum protilietadlovej obrany spoločne s protilietadlovými batériami a lietadlami A-50 vytvorili systém, ktorý dokáže reagovať takmer okamžite. Izraelčania a Američania to chápu a nikto z ich pilotov sa nechce osobne stretnúť s raketami S-400, prípadne Pancir C1, pretože je veľmi malá pravdepodobnosť, že by o takomto stretnutí mohol v budúcnosti pilot na dôchodku rozprávať svojím vnukom.

Američania a Izraelčania teda nad Sýriou momentálne nelietajú, uvidíme, ako budú na túto skutočnosť reagovať, keď momentálny “anafylaktický šok” prekonajú. Netreba si však robiť ilúzie, Američania a Izraelčania určite vyhútajú nejaký ďalší plán ako Sýrčanom uškodiť.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru