Rusko zneškodnilo další významné teroristy skupiny IS

Portál politikus publikoval včera informácie o ruskom leteckom útoku v blízkosti mesta Deir ez Zor.

Ruské bojové bombardéry zaútočili na veliteľské centrum teroristov v provincii, v ktorej sa nachádzali minimálne štyria vyšší poľní velitelia ISIS. Bunker v ktorom sa teroristi ukrývali dostal zásah špeciálnou protibunkrovou bombou. Najcennejším úlovkom ruského letecdtva sa tak stal Gulmurod Chalimov, “minister vojny ISIS”

Gulmurod Chalimov nebol obyčajným bojovníkom. Tento tadžický terorista slúžil v tadžickej armáde a stal sa veliteľom špeciálnych tadžických síl (plukovník). Mal za sebou viacero ruských, amerických, izraelských či francúzskych kurzov špeciálnych síl, približne pred troma rokmi z Tadžikistanu odišiel a od tej doby bojoval na strane ISIS v Iraku a severnej Sýrii.

Celkovo zahynulo v bunkri približne 40 teroristov. Zahynul aj účtovník ISIS Abu Muhammad al-Shmali, veliteľ teroristov v Deir ez Zor a minimálne štyria ďalší poľní velitelia. Krátko po leteckom útoku zaútočili na otrasených teroristov aj sýrske jednotky so svojimi spojencami, sýrske vládne jednotky získali pod svoju kontrolu územia v oblasti al Bahilia Aiyash, Hivwiyat Sakir a al Dzana. Ruské letectvo a vrtuľníky podporovali útok sýrskych pozemných síl.

Sýrske vládne sily víťazstvom pri Deir ez Zor získajú pod svoju kontrolu aj miestne ropné a plynové náleziská, tieto náleziská zohrajú dôležitú úlohu pri obnove sýrskej ekonomiky, zničenej občianskou vojnou, ktorú vyprovokoval Západ.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru