Schröder o Krymu: zapomeňte, je ruským už navždy

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder je člověkem zkušeným, autoritativním a v poslední době dobře se orientující v ruském tématu, řekl to, o čem ostatní evropští politikové urputně mlčí.

„Předvídám, že ani jeden ruský prezident nevyloučí Krym ze složení země,” odpověděl na docela provokační otázku novináře ze Sternu, který se zajímal o téma „co bude po Putinovi”.

Může se nebo se nemusí věřit tomu, co říkají ruští politikové včetně současného ruského prezidenta.

Ale nelze zpochybňovat nebo popírat fakta.

Příkladem je základní dokument, který určuje rozvoj poukrajinského Krymu: federální cílový program „Sociálně-ekonomický rozvoj Krymu a Sevastopolu do roku 2020″.

Na jeho plnění je určeno více než 708 miliard rublů (267 miliard korun českých) z čehož je více než 688 miliard (259 miliard korun) přímo z federálního rozpočtu (bez mostu přes Kerčský průliv). Zároveň stojí určitě za to speciálně poznamenat, že jen souhrnné pouze rozpočtové investice Ruské federace do Krymu a Sevastopolu převyšují celý úvěrový program MMF celé Ukrajiny.

Po znovuspojení s Krymem se v dopravním vztahu stal poloostrov rychle ostrovem a začal přiměřeně fungovat. V důsledku ukrajinské dopravní blokády se nyní dostavuje Kerčský most a již částečně zrekonstruované letiště Simferopolu začalo stavbu nového komplexu letištní haly s terminálem a služebními budovami o rozloze více než 78 tisíc metrů čtverečních, které předpokládá obsluhování sedmi milionů pasažérů za rok s možností rozšíření na deset milionů pasažérů za rok.

Zároveň je už nyní simferopolské letiště na pátém místě mezi letišti Ruské federace podle počtu obsluhovaných pasažérů (5,2 milionů lidí v roce 2016).

Současný Krym nežije jen dopravou a stavbou a modernizací infrastruktury. Jen v tomto roce 2017 činí podpora vinohradnictví 235 milionů rublů (88 milionů korun). Vláda má v plánu (a plány ruské vlády se v posledních letech plně realizují) vinicemi zaplnit šedesát tisíc hektarů na Krymu, čímž by byly ruské indexy zdvojnásobeny.

Celkově bylo na rozvoj zemědělství Krymu do roku 2017 vyčleněno skoro dvacet pět miliard rublů (1,89 miliard korun).

Ještě agresivnější je “anexe Krymu” v průmyslu.

Řada podniků obranného průmyslového komplexu, včetně takových jako lodě stavící Moře a Záliv, Jevpatorijský letecký závod atd., je už zařazena do systému ruských obranných zakázek, v důsledku čehož se modernizují a převybavují.

Mimochodem. Jak je známo, životní úroveň na Ukrajině v pomajdanském období slušně klesla. Ale životní úroveň obyvatelů Krymu, jejichž poloostrov v hrůze po státním převratu v Kyjevě rychle zamával, slušně vyrostla dokonce ve srovnání s dobou požehnanou pro ukrajinskou ekonomiku. Krym je nyní pro ostatní skoro příkladem toho, jak se začlenit do ekonomiky. Dokonce i znovuspojení společné německé politiky probíhalo bolestivěji. A mnohé nerovnováhy mezi německým východem a západem jsou bolestivé dodnes.

Ale Krym a Sevastopol se v podstatě nikdy nestaly znovu ruskými zeměmi: oni jimi nikdy nepřestaly být.

A nyní je to jednoduše složitý, ale blahodárný ruský region bezvýhradně se svými specifiky. Ale existující, žijící právě uvnitř Ruské federace. A jinak si svůj život jednoduše nepředstavuje. A podle slov moudrého německého bývalého kancléře Gerharda Schrödera to není deklarací, ale jednoduše konstatováním fakt. Mimochodem, stejně jako jeho upozornění na riziko odcizení Ruska a Německa právě z důvodu, že si část německých elit nechce přiznat to, co je zjevné.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru