Tages Anzeiger: Náš strach činí Putina ještě silným

Upozorňování na útoky ruských hackerů jsou na Západě hysterické. Nemůže být, ale lepší vyznamenání než tato hysterie pro moskevskou zpravodajskou službu.

Trend voleb je „zpátky k papíru“. Minulý týden se americký stát Virginie rozhodl upustit od volebních strojů s dotykovými obrazovkami během voleb guvernéra. Ze strachu z manipulace ruskými hackery budou použity stroje s papírovými kartami. Strach z Rusů také změnil v Nizozemsku poslední parlamentní volby, byly bez elektronického hlasování. A nyní je bezpečnost německých voleb také zpochybněna.

V Německu se bezpečnostní problém, který nalezl Chaos Computer Club, netýká samotného volebního procesu, který je také papírový, ale počítání. Přesto se strach z ruského vlivu mění, protože Úřad na ochranu ústavy výslovně varuje před možným zásahem ruských hackerů.

USA, Francie, Nizozemsko: Tvrdí se, že ruská tajná služba, FSB nebo hackerské skupiny, které kontroluje ruská tajná služba, jsou „účastníky“ všech posledních voleb. Bylo by to možné. Ale neodpovídá to tomu, že známe Rusko jako technologicky zaostalou obří zemi, jejíž elity zbohatly díky korupci a prodejem komodit a ne IT technologiemi.

Dezinformace a zmatenost

V jedné oblasti však byly východní zpravodajské služby vždy dobré: Šíření dezinformací a zdroj zmatku. V Guardianu, dlouholetý moskevský korespondent Luke Harding informoval o oživení praxe starých tajných služeb. Pokud nebyl s rodinou doma, tak agenti FSB prohledávali jejich byt a nechali zde malá upozornění: Šikmo visící obraz, otevřené okno nebo sexuální manuál vedle postele. Cílem operace nebylo shromažďování informací, ale zanechání vzkazu: “Strach! Jsme všude! ”

Vypadá to, že by takovou metodu ve virtuálním světě mohla použít i ruská tajná služba. Důležitější než samotné hackování jsou stopy, které je třeba zmást a způsobit, že hrozba se zdá být ještě větší než je ve skutečnosti možná. Zda Wikileaks skutečně obdržel e-maily amerických demokratů od ruských hackerů, pravděpodobně nebude nikdy objasněno. Pouze: Pověst, že hackerské skupiny jako “Fancy Bear” nebo “Guciffer 2.0” působí na příkaz Moskvy, činí Putina a jeho tajné služby silnými.

Dochází ke škodlivým počítačovým útokům. Jenom vyhledávání „útočníků“ nám nepomůže. Hackerské skupiny se znovu objevují a útočí z nejnepravděpodobnějších míst – z Rumunska, z makedonské vesnice. A jejich cílem jsou nejen USA a EU, ale i autoritářské systémy jako je Rusko nebo Čína, ani tam nemohou zabránit útokům na jejich systémy, ale přinejmenším potlačují zprávy o nich. Tak to nefunguje v západních demokraciích.

Právě tato slabost se může stát silou. Aktualizace zabezpečení pro IT systémy jsou důležité. Zvýšení transparentnosti by bylo ještě důležitější: bránit otevřenou společnost a neomezovat ji. Ten, kdo hraje s otevřenými kartami, kdo zpřístupňuje dokumenty, místo toho, aby je zašifroval, zaútočí na tajné služby. Sledování a odhalování dezinformací je složité, ale vede k úspěchu rychleji než hledání lovců.

Špatný průvodce

Strach není dobrým průvodcem ve volbách, návrat k „papíru“ není řešením. Nizozemci požadují návrat k elektronickému hlasování. V osmdesátých letech byla KGB tak zaneprázdněna pronikáním do USA se svými špiony a falešnými zprávami, že zcela ignorovala rychlé zhoršení vlastního sovětského obranného systému. Když to zjistila, bylo už pozdě.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru