Trump

Trumpova administrativa uvažuje o menších jaderných zbraních

Takzvané mini-nukes byly prominentním prvkem amerického arzenálu během prvních desetiletí studené války.

Trumpova administrativa uvažuje o návrzích menších taktických jaderných zbraní, které by způsobily menší škody než tradiční termonukleární bomby – což by umožnilo vojenským velitelům více možností, ale mohlo by to také zvýšit pravděpodobnost použití atomových zbraní.

Výbor odborníků, který založil prezident Donald Trump k vyhodnocení jaderného arzenálu, přezkoumává různé možnosti modernějších bomb s “nízkým výkonem”, podle zdrojů jde o to další odrazení Ruska, Severní Koreje nebo jiných potenciálních jaderných protivníků.

Schválení takových zbraní – ať už jsou určeny pro rakety, letadla nebo speciální síly – by znamenalo zásadní obrat od Obamovy administrativy, která se snažila omezit spoléhání na jadernou armádu a zakázala nové zbraně nebo další vojenský vývoj. A kritici říkají, že by potom skutečné použití atomových zbraní bylo pravděpodobnější.

“Komise musí také požádat armádu, aby sdělila, co potřebuje k odvrácení nepřátel,” uvedl úředník, který podporuje takový návrh, zvláště v konfrontaci s Ruskem, které v posledních letech zvýšilo sílu svých taktických jaderných zbraní , včetně raket prvního úderu.

Myšlenka zavedení menšího jaderných hlavic, která budou sloužit omezenějšímu účelu než velký jaderný Armageddon, není nová – a americká vláda si stále uchovává zbraně z doby studené války, které se hodí do této kategorie, včetně několika, které mohou být ” připraveny ” na menší výbuch.

Modernější verze atomových zbraní však pravděpodobně spustí prudkou debatu v Kongresu, který by její vývoj měl nakonec financovat, a vyvolává otázky, zda bude po 25letém moratoriu nutné obnovení atomových testů a jak mohou na to reagovat ostatní jaderné mocnosti. Jednání v Kongresu by mohlo proběhnout příští týden.

Pokud se USA rozhodnou pro vývoj nových jaderných zbraní, bude to určitě zcela nežádoucí signál v době, kdy existuje mezinárodní hnutí, které usiluje o to, aby se zabránilo šíření jaderných zbraní .

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru