USA a NATO budou chránit Srbsko před ruskou “invazí propagandy”

Spojené státy hodlají na Balkáně vytvořit speciální “mediální centrum” pro boj “proti ruskému vlivu“. Místní média to však pravděpodobněji vidí jako pokus o “zřízení úplné kontroly médií” v regionu.

Program bude zahájen se Srbskem a řada amerických nevládních organizací bude financovat projekt, jehož se také zúčastní zástupci NATO.

První část z 250 milionů dolarů, které Kongres USA přidělil fondu “Opozice vůči ruskému vlivu” na rok 2017-2018, brzy přijde do Srbska.

Podle srbských médií probíhají přípravy na zahájení projektu “Konfrontace ruské kampaně pro dezinformaci na Balkáně”. Program začíná koncem tohoto roku nebo začátkem příštího. V rámci projektu bude vytvořeno speciální “regionální mediální centrum pro bezpečnost”.

Podle srbských novinářů, touha Washingtonu „vzdorovat ruské informační válce v regionu,“ ve skutečnosti je jen pokus, jehož účelem a cílem je „plná americká kontrola nad sdělovacími prostředky“ na Balkáně. V čele amerického projektu stojí bývalý americký vojenský atašé z velvyslanectví v Srbsku a Izraeli, John Capello, který nyní pracuje ve fondu na ochranu demokracie (Nadace pro obranu demokracií), stejně jako ředitel srbské „Euro-Atlantic Initiative“ NGO Daniel Santer. Navíc se aktivně účastní programu zástupci NATO.

Projekt bude financován prostřednictvím nevládních organizací, včetně Atlantské rady, Německého Marshallova fondu Spojených států a Národní nadace pro demokracii.

Plány na “propagační invazi Západu v Srbsku” jsou součástí “zákona proti destabilizující činnosti Íránu”. Dokument byl přijat Kongresem USA v červenci letošního roku a obsahuje oddíl o zpřísnění protiruských sankcí. Kromě Srbska, je v boji proti „ruskému vlivu“ ještě Amerika v Albánii, Bosně a Hercegovině, Gruzii, Makedonii, Moldávii, v Kosovu, jakož i Ukrajina a „zranitelné“ NATO a EU.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru