USA: Rusko zaútočilo na opozici u Deir az Zour, Rusko vrací úder

Velení ruského letectva v Sýrii v předstihu sdělilo americkým partnerům hranice vojenské operace v provincii Deir az-Zour, uvedl mluvčí ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov.

Odpověděl tak na obvinění Američany vedené koalice, že ruské letectvo provedlo poblíž Deir az-Zouru úder, při němž byli zraněni „vojáci z řad koaličních partnerů“. Předtím, kurdský zdroj řekl RIA Novosti, že šest vojáků, „Syrských demokratických sil“ bylo zraněno při útoku vládních vzdušných sil.

Podle Konašenkova je v rámci operace v Deir az-Zouru ničena živá síla, obrněná technika a objekty teroristů na západním a na východním břehu řeky Eufrat. Zdůraznil, že letectvo útočí přesnými údery pouze pouze na prokázané a potvrzené cíle prostřednictvím několika kanálů v oblastech kontrolovaných teroristickou skupinou „Islámský stát“.

„Zejména se ničí palebná stanoviště teroristů, odkud vede masivní palba na syrské síly,“ řekl.

Mluvčí ministerstva obrany dodal, že rozvědka nezjistila na východním břehu řeky Eufratu žádné střety teroristů IS s ozbrojenými zástupci „třetí síly“ v posledních několika dnech.

Takže jakým způsobem do bojové oblasti s IS východního Deir az-Zouru mohly bez boje „proniknout opozičníci“ nebo „vojenští poradci mezinárodní koalice“ mohou říci „pouze zástupci mezinárodní koalice,“ uzavřel Konašenkov.

S jistou ironií se v tomto případě, ale v obráceném gardu, opakuje situace, kdy americké letectvo útočilo na provládní jednotky, kdy Pentagon tvrdil, že se tyto jednotky přiblížily „nebezpečně blízko“ k opozičním silám podporovaných koalicí vedenou USA.

Syrská armáda s podporou ruského letectva 5.září prolomila blokádu Deir az-Zouru, který byl více než tři roky,obklíčen teroristy. Podle ministerstva obrany tento úspěch ve svém významu a měřítku překonává všechny předchozí vítězství nad IS za poslední tři roky. A svým postupem demonstruje, že nehodlá v této věci v žádném případě ustoupit a bude maximálně podporovat postup syrských vládních sil.

Není se co divit, že je o tuto provincii tak silný zájem. Je nejen bohatá na ropná pole, ale rovněž sousedí s Irákem a má tudíž silný strategický význam. Z ruského pohledu je ovládnutí Deir az Zour a vyhnání „Islámského státu“ z této provinciie závěrečnou etapou k plnému vítězství na teroristy v Sýrii.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru