Video: SSSR v minulosti odpálili jadernou bombu, nad důvodem budete kroutit hlavu!

Sovětský mírový jaderný program byl koncepčně velmi podobný tomu americkému. Byl však větší. Program trval až do roku 1989, kdy bylo schváleno moratorium na testování jaderných zbraní.

Jedna z lépe zdokumentovaných zkoušek proběhla v lednu 1965 na okraji Semipalatinsku v Kazachstánu. Pokus zkoumal využití jaderných výbuchů pro tvorbu vodních nádrží a patřil mezi největší.

Nálož o síle 140 kilotun byla umístěna do 178 m hluboké díry v suchém korytě řeky Chagan. Kráter měl přehradit řeku v období vysokého průtoku. Vzniklý vodní rezervoár měl průměr 400 m a dokázal pojmout až 10 miliard litrů vody.

Úroveň radiačních dávek ještě v roce 1990 přibližně 100 krát překračovala úroveň radiačního pozadí, stejně tak i radioaktivita pitné vody. V hloubce 140-150 m byla již úroveň aktivity normální.

Odhaduje se, že přibližně 20 % vzniklých radionuklidů rozptýlila tlaková vlna do širokého okolí. Některé z nich byly naměřeny i v Japonsku. Zkouška znepokojila americkou vládu, neboť se domnívala, že se jedná o zkoušku jaderných zbraní zakázanou v roce 1963 mezinárodní úmluvou.

(JRu, AC24.cz)

Přejít nahoru