Videa: Po brutálním zásahu španělských policistů se stalo něco nečekaného, na ochranu lidí se postavili hasiči

Potýčky španielskej polície so sympatizantami nedeľného referenda o nezávislosti Katalánska prinieslo stovky zranených.

Aby pred čiernymi ťažkoodencami v Barcelone ľudí v dave obránili, postavili sa na ich ochranu katalánski hasiči, teda “žlté helmy proti čiernym helmám”.

Podľa českých Lidoviek, citujúc Sunday Express, hasiči už v stredu sľúbili miestnym občanom, že počas plánovaného zásahu španielskej polície, ktorá mala za úlohu zabrániť hlasovaniu v katalánskom referende, zaistia pokojný priebeh voľby.

https://youtu.be/S20YhaFWehc

A tak hasičov pred bránou univerzity, kde zaujali pozície, povzbudoval dav známym heslom zo španielskej občianskej vojny z 30. rokov “No pasarán (Neprejdú)”, ako o tom napísal britský ľavicový novinár Paul Mason k snímke pred jednou z improvizovaných volebných miestností.

https://youtu.be/hDIeD_PJ_EQ

Hasiči si navzájom preplietli ruky a spojili sa do ľudskej bariéry, ktorá chránila voličov pred tvrdými údermi obuškov policajtov. Tí príliš nerozlišovali, kto je kto, takže aj nejednému hasičovi sa ušiel silný úder.

https://youtu.be/hqXOmYYzrus

No vo väčšine platilo, že ak policajti zazreli voči sebe “vlastných kolegov” hasičov, nezakročili už násilne. Napríklad v Sant Pere na predmestí Barcelony sa policajti pokúšali dostať sa do volebných miestností ešte pred oficiálnym začiatkom referenda, ale davy im pred vchodmi zabránili vstúpiť a za potlesku sa policajti nakoniec rozhodli ustúpiť.

“Nepoužijeme sily, aby sme vstúpili, ale po celý deň zostaneme vonku pre prípad, ak by sa nám to predsa len podarilo,” povedal pre agentúru Reuters policajt, ktorý si neprial byť menovaný.

Na rozdiel od policajtov bol však postoj členov takzvanej civilnej gardy nekompromisný a tvrdý.

(JRu, AC24.cz)

Přejít nahoru